cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

 
 
Непредставените: как да демократизираме демокрацията?
4 април 2015, ТАМ, Велико Търново, 19 ч.
 
Дискусия върху книгата „Непредставените“ с Момчил Христов от Института за критически социални изследвания, Софийски университет, Пловдивски университет, Станимир Панайотов, Нови леви перспективи, Централен европейски университет, Будапеща, и Стефан Кръстев от издателство „КОИ“ KOI Books и проект "Нови Леви Перспективи". 
 
Повече от 4.2 милиона избиратели не гласуваха на изборите през 2013 г. или гласуваха за партии, които останаха извън парламента. Според “Непредставените” в съвременния свръхмодерен капитализъм изборите често действат като „машини за самоцензуриране“, които тихомълком заглушават мнението на големи мнозинства от граждани. Може би е дошло време да потърсим креативни решения на този проблем, като отрицателния вот например, които да дадат повече права на гражданите да избират как и какво точно избират. 

Снимки от събитието: Аудио от събитието: 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Автономизъм и марксизъм - дискусия върху съвременните социални движения
19 юни 2015, Солидарен център - Варна, Варна, 19 ч. 
 
Водещ ще бъде нашият гост от София - Стефан Кръстев. Върху сборника "Автономизъм и Марксизъм" ще говорят Станимир Панайотов и Момчил Христов.
 
Видео от събитието:Как да мислим миграцията? | SITUATING MIGRATION IN TRANSITION
11 декември 2015, Artnewscafe, Пловдив, 17 ч. 
 
В края на 2014 г. Нови Леви Перспективи/Издателство КОИ публикува изследването Ситуиране на миграцията в прехода: темпорални, структурни и концептуални трансформации на миграциите (на английски език). Две от авторките на сборника - Рая Апостолова и Цветелина Христова - ще бъдат в artnewscafe, за да представят изследването си и да дискутират с публиката.
 
Сборникът съдържа три анализа на случаи на трудова мобилност - виетнамските работници през социализма (Рая Апостолова), ромската миграция към Холандия (Неда Денева), развиващата се индустрия на кол центровете в България (Цветелина Христова).
 
И трите анализа поставят под въпрос някои от приетите категории, чрез които осмисляме миграцията - разделението между социализъм и постсоциализъм, преход и пост-преход, легалност и нелегалност на движение и труд, емиграция и имиграция, икономически и политически мигранти, мобилност на инвестиции и виртуална миграция. 
 
Ще използваме представянето като начална точка за дискусия върху рамките и категориите, чрез които се мисли миграцията, за да я поставим в широкия контекст на различни социални, икономически и политически процеси, които определят мобилността на труда, и върху които на свой ред миграцията влияе.
 
Участници: Рая Апостолова (Централноевропейски университет), Цветелина Христова (Университет на Западен Сидни) и Стефан Кръстев (НЛП/КОИ). Копия на книгата ще бъдат достъпни безплатно по време на представянето.

Снимки от събитието:В опит за по-добър провал: сп. dВЕРСИЯ и (не)възможният политически акт
21 декември 2015, ФИФ - ПУ, Пловдив, 16.30 ч. 
 
dВЕРСИЯ е платформа за независима лява публицистика – безплатно тримесечно електронно списание за социални, политически и културни анализи, фотография и непопулярни гледни точки.
 
Този понеделник част от колектива на списанието ще бъде в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за да разкаже повече за опита си в създаването на независима медия и да дискутира върху въпроси като
 
- Съществува ли такова нещо като “неполитически гражданин”?
- Има ли пространства, – медийни, академични, артистични – които да могат да предявят позиция извън политическото?
- Какво значи “лява публицистика”? 
- Какво значи една медия да е неутрална и независима? Възможно/желателно ли е въобще това?
- Когато медията се мисли като политически акт, какви са неините стратегии и средства? Как и защо действат те?
- Може ли преводът да бъде носител на критика? 
- Каква роля играят езикът и стилът на писане в опита за формиране на широки алианси и разтварянето на критически гледни точки, така че те да бъдат споделени от различни групи?
 
За тези и други въпроси ще разговаряме в понеделник и ще покажем как размисълът върху тях се отразява върху практическата ни работа като колектив.
 
С участието на Петър Добрев (докторант в Исторически факултет на СУ) и Неда Генова (докторант в Университета Голдсмитс в Лондон) от сп. dВЕРСИЯ. Модератор: Стефан Кръстев (Нови леви перспективи/Колектив за обществени интервенции).
 
Снимки от събитието: Аудио от събитието: 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile