cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик ДжеймисънИзследването "Живот с увреждане в 'трудовата утопия': образи на продуктивизма" (автор: Ина Димитрова) е вече достъпно онлайн. Представянето му се проведе в сряда, 25.09.2019 от 18 ч. в Националния студентски дом - София, с участието на Ваня Григорова, Стоян Ставру и Галина Гончарова.

Прочетете подробен репортаж от събитието тук. Барикада също така направиха интересно интервю с Ина Димитрова, в която тя споделя каква е мотивацията зад нейната работа, както и какви са някои произтичащи от нея изводи.

В контекста на актуалните борби на хората с увреждания в България, изследването разглежда различни концепции за тяхното включване в обществото. Те включват както избрани ключови моменти от западния активизъм на хората с увреждания, така и някои от политиките спрямо тези хора в социалистическа България. Текстът подлага на критика наложилото се напоследък схващане за включването основно чрез пазара на труда, водено от една издигната на пиедестал продуктивистка идеология.

Можете да изтеглите изследването оттук (pdf, 67 стр.)

Из заключението:

"Очевиден е фактът, че винаги ще има хора с увреждания, които не могат да работят, а понякога няма да могат да бъдат и компенсаторно продуктивни техните най-близки. Дори в общество, което е направило дълбоки, реални стъпки, адекватно подкрепени финансово, за интегриране на хората с увреждания в света на труда, някои все пак ще останат изключени. В този смисъл, бъдещето, към което активизмът трябва да се стреми, не бива да се изчерпва с призива за включване в системата на труда и на продуктивността. Подобни критики се множат през последните години и немалко от тях се опитват да предложат контраценности по отношение на продуктивността и да покажат, че контрахегемонни практики, подкопаващи изискването за продуктивизъм, отварят възможност за формирането на солидарни общности с много други групи, маргинализирани от неолибералните политики. Надеждата е, че ще могат да изобретят нови начини на съпротива срещу потисничеството и нови форми на заедност – през универсалността на човешката слабост и уязвимостта, схващана не като изключително състояние, което спъва прогреса и натоварва икономиката, а като структуриращ принцип на съвместността в едно общество, което е фундаментално взаимозависимо."

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile