cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

Картинка: Умная Маша (Русия)


11-15 декември, 2013, the fridge & Хаспел, бул. Мадрид 8, София

 
КАКВО Е ФЕМИНИСТКАТА РАБОТИЛНИЦА?

Феминистката работилница е платформа за дискусии, действия и социално ангажирано изкуство, обърнати към проблемите на жените в капиталистическа България. Надеждата е, че тази платформа ще покаже необходимостта от организирани действия в нашето общество за видимост на проблемите на жените (както на хетеросексуалните, така и на представителките на ЛГБТ обществото) и за защита на техните права, в солидарност с представители на другите полове.

От 11ти до 15ти декември ще има ежедневни неформални срещи в the fridge & Хаспел. Работилницата ще се състои oт две секции – теоретично-историческа и практическа. Целта на първата е чрез лекции и дискусии да набележи тези проблеми и причините за тяхното съществуване – както на местно ниво, така и в контекста на съвременния капиталистически свят и неговите политически и икономически параметри. Ще обърнем внимание на широк спектър от проблеми – от миграционния труд и сексуалната и джендер идентичности до участието на жените в протестни двжения и техните конкретни организационни и технически стратегии.
Практическата част на тази работилница ще учи на основни умения в графичния дизайн, графитите, комиксите, видеото, фотографията и директното действие. Тези работилници ще предоставят място за обмен на практики посветени на проблемите на жените и ще бъдат посветени на използването на изкуствата за образователна и агитационна цел. Освен технически прийоми ще бъде обсъдено концептуалното съдържание на тези произведения, както и най-подходящата естетика и форма за неговото изразяване. Ще бъдат показани и няколко художествени филма.

Въпреки че проблемите на жените по света са подобни, има такива, които са типични за пост-социалистическите страни, в които и до сега битува клишето, че по времето на социализма равенството на половете е постигнато и няма какво повече да се желае. Поради тази причина тази първа Феминистка работилница е обмен между български участници и артистични групи, от Русия и Украйна.

Нашата надежда е тази първа работилница да даде тласък за създаването на паралелни инициативи по конкретни теми. Участниците ще имат възможност да работят по свои проекти, които да намерят директно приложение в практиката.

ПРОГРАМА

ЛЕКЦИИ, ПЪРФОРМАНСИ и ФИЛМИ
11 ДЕКЕМВРИ

18.30 часа
Коя е съвременната жена и как тя става видима в днешното общество?
Въвеждаща лекция на Боряна Росса (Нови леви перспективи) и открита дискуия с Елена Стойкова (Софийски университет), Боряна Петрова (ЛГБТ действие), Лиза Бабенко (Московска феминистка група), Боряна Пандова (Асоциация на българските дули) и други участници и гости на работилницата.

Защо е необходимо организирано изказване на жените по техните проблеми? Какви са практиките? По време на тази дискусия ще бъдат обсъдени основните проблеми на съвременната жена, които ще станат теми на плакатите, графиките и филмите произведени в работилницата. Ще споделим общо знание за вече съществуващи инициативи, които се занимават с тези проблеми, и за такива, които липсват. Ще обсъдим ролята на изкуството в тази дейност.

20.45 часа
Клип, 2012 (Сърбия)
Мая Милош
Филмова прожекция


12 ДЕКЕМВРИ

18.30 часа
Личното е политическо : секс, сексуалност и труд
Лекция на Лиза Бабенко (Украйна)и открита дискусия

Политизацията на частните сфери на сексуалността, сексуалните отношения и труда в радикален феминистки контекст е във фокуса на презентацията на Бабенко. Тя ще представи новото поколение феминистки художници и активисти от Русия и Украйна и по-специално работата на руските художници Микаела, Марина Винник и Яков Каждан. Ще бъде също представена и обудена социални значимата работа на Московската феминистка група, както и работата на руски ЛГБТ активисти и худжници. Това изкуство ше бъде разгледано в контекста на агресивната сексистка, ейджистка и хомофобна политика на днешното правителство на Русия, а така също и неоконсервативните настроения в обществото.

20.30 часа
Хотел Бейрут, 2013 (Ливан)
Даниела Арбид
Филмова прожекция

13 ДЕКЕМВРИ

18.30 часа
Да отслабнем за лятото
Пърформанс на Микаела (Русия) и дискусия

20.00 часа
Болка, 2011
Тяло, 2013
Филм на Марина Винник (Русия) и дискусия

21.30 часа
Комитетът на малките цицки, 2008 (САЩ)
Джейми Бабит
Филмова прожекция


РАБОТИЛНИЦИ
14 ДЕКЕМВРИ

10-12.30 часа
Бърза и бавна социално ангажирана фотография
Работилница с Боряна Пандова и Веселина Николаева (България)

- как да развием тема / идея
- как да работим бавно
- как да работим бързо
- как да снимаме с евтини фотоапарати
- как да настроим апарата и да композираме по-добре
- какви трикове се използват при снимане на движение или при лошо осветление (снимане на демонстрации с движещи се хора, снимане на лекции в тъмни зали)

13.30 часа
Видео
Работилница с Марина Винник (Русия)

Марина Винник ще представи основни правила за снимане с видео камера и запис на звук, както и основни умения за монтаж на видео. Освен на технически умения, работилницата ще е посветена и на концептуални въпроси относно съдържанието и формата на видео производството за социални цели.


15 ДЕКЕМВРИ

10– 11.30 часа
Феминизмът на раждането: алианс между две жени
Презентация на Асоциация на българските дули

Дулата е специална жена, която е убедена, че всяка жена е способна да определя обстоятелствата на своето раждане. Дулата вярва, че жената може да се справи с физическото и емоционалното предизвикателство на раждането, независимо какъв тип раждане е избрала. Дулата помага да си представиш себе си по време на раждане - силна, информирана, защитена, взимаща решения и определяща взаимовръзки. Връзката между дулата и раждащата жена ограничава способността на патриархалното общество да дирижира сблъсъка на всяка жена с майчинството.


12.30 часа
Графити, плакати и политически рисунки
Работилница с Микаела

Микаела ще покаже различни техники за правене на улични графити и плакати. Работилницата е не само техническа, но в нея ще се обсъждат и концептуални идеи – какво да се нарисува, какво да се напише, кое в нейния опит е ефективно и кое не.

ВСИЧКИ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА, КАКТО И РАБОТИЛНИЦАТА СА БЕЗПЛАТНИ И ОТВОРЕНИ ЗА ШИРОКА ПУБЛИКА.

Кураторки: Боряна Росса и Лиза Бабенко с помощта на Нови леви перспективи и Социален център Хаспел.
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile