cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Вече можем да ви предложим в pdf формат изданието на
 
Ваня Григорова, Чавдар Найденов, Иво Христов, Договорите за свободна търговия: Инструментът на силните в глобалната икономика. История, ефекти и алтернативи, София: КОИ, 2015.    
 
Изданието представя резултатите от изследване, проведено през 2015 г. в сътрудничество между Нови леви перспективи и Солидарна България. Настоящият доклад прави преглед на историческата трансформация на търговските и инвестиционни споразумения, техните ефекти и тенденции за развитие.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) породи невиждана съпротива в държавите членки на Европейския съюз. Макар започналите през юни 2013 г. преговори да се водят в пълна секретност, поредица изтекли документи хвърлиха светлина върху целите и методите за постигането им, които ще залегнат в договора. Заплахата за екологичните стандарти; планираното посегателство върху безопасността на храните; включването на клауза за защита на инвеститорите (ISDS), по силата на която чуждите компании могат да съдят държавите за непостигнати планирани печалби и пр., обединиха хора от различни държави в общи мрежи, в които споделят информация, анализират я и търсят отговори.

В рамките на инициативата срещу подписването на договора бяха проведени множество протести в отделни страни. Размяната на информация позволи гражданите да осъзнаят, че в момента се водят преговори за редица подобни търговски споразумения. След първия масов европейски протест на 11 октомври 2014 г., последваха световни демонстрации на 18 април 2015 г. Екологични, потребителски, социални организации и отделни граждани
протестираха в 755 града от шест континента срещу либерализацията на търговията, която дава огромна власт в ръцете на международните корпорации. 3 милиона европейци се подписаха под инициативата „Спрете ТПТИ!“.
 
Когато протестират толкова много хора от всички континенти, очевидно проблемът не е само в ТПТИ, а ефектите от договорите за свободна търговия са толкова видими, че не е нужна академична титла, за да бъдат осъзнати.
 

Файл за изтегляне:

- pdf версия, онлайн издание, 108 стр. (изтеглете оттук)
 
Изданието е само на български език. Можете да се сдобиете с печатното издание като ни пишете или на място в Социалент център "Хаспел". 
 
Приятно четене от Нови леви перспективи, Колектив за обществени интервенции и Солидарна България!
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile