cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
19.00 ч., 19 ноември 2013, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8

Милош Йованович е докторант по история в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн. Той завършва магистратура по история в Централноевропейския университет през 2009г. и е бакалавър по история и международни отношения в Лафайет Колидж. В момента провежда изследването си в София с помощта на Американския научен център в София и на Social Science Research Council. Милош харесва киберпънк, градинарство и снимки на котки, които правят смешни неща.


На 19 ноември 2013г. Милош Йованович ще представи части от своето изследване на модернизацията на Белград и София през дългия XIX век. Разглеждайки по-ранен и труден период на трансформация, той цели да започне дискусия за ролята на градската история в настоящия контекст на постсоциалистическа Югоизточна Европа.

Говоренето за града на Балканите днес се случва в рамките на определена сцена. Темите, които засяга, са европеизацията и модернизацията, понякога разглеждани като успоредни, а друг път като несъвместими процеси. Така, градове като Белград и София са места на конфликт между "градско" и "селско", "цивилизация" и "варварство". В тази дихотомия, престъпното поведение, ниската култура и експлоатацията (независимо дали е свързана със социалния пол, труда или околната среда) са разглеждани като специфични за региона деформации на работещия, цивилизован градски ред. Този въобразен развит град работи като вълнуваща стока сама по себе си. Ние мислим ежедневния опит на ссвоите общности чрез образи като вълнуващия "световен град", "подреден център" и "буйния бедняшки квартал". Какво може да ни предложи градската история на подобна сцена?

Наред с други теми, Йованович ще говори и за начина, по който се появява съвременната градска култура на Балканите през XIX век. В постосманския период, животът в механите, потреблението и производството на пространство стават дълбоко свързани със стоковата икономика. По време на държавния социализъм, вулгарните марксистки историци разглеждат този процес като част от необходимия преход за региона. След 1989г. обаче културните истории целят да възкресят "гражданската" култура, захвърляйки настрана темата за цената, която регионът плаща. Тези културни истории не задават основен въпрос - какво означава да се анализира урбанизацията като стъпка напред? Каква е ролята на женския труд при градските трансформации? Накрая, трябва ли да се напише "история отдолу" на Балканите?
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile