cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

 

При нахлуването си в Украйна Владимир Путин използва езика на „демилитаризацията“ в опит да оправдае своята агресивна имперска политика. В интервю за сп. Джакобин един украински социалист обяснява защо на този претекст е фалшив и защо войната рискува да се проточи с години.

Пълният текст ...

 

През последните няколко дни следя новините от моята родина Украйна с недоумение. Видях бомбардировки над болници, жилищни сгради и дори детски градини в родния ми град Харков. Видях централния му площад в руини. Изглежда съвсем нереално, но въпреки това е факт. 

Пълният текст ...

С агресията срещу Украйна руската управляваща върхушка начело с Владимир Путин поиска да възроди империализма: поиска да се върнем към състоянието, довело човечеството до двете Световни войни, убили и белязали съдбите на десетки милиони.

Пълният текст ...

Русия нападна Украйна снощи. Най-лошите опасения се потвърдиха.

Пълният текст ...
До
Президента на Република България
Правителството на Република България
Народните представители от 47-ото 
Народно събрание
Българските членове на Европейския парламент

Декларация за климатична справедливост

Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи пред човечеството днес. У нас те вече водят до по-силни и по-чести бури, поройни дъждове и наводнения, продължителни засушавания, горещи вълни и други природни бедствия, които ще продължат да се задълбочават в бъдеще. Тези събития са пряка заплаха за екосистемите и се отразяват негативно в най-голяма степен върху бедните и уязвими хора.

В своята последна научнопопулярна статия, занимаваща се с COVID-19, станфордският генетик Георги Маринов прави изключително детайлна дисекция на водещите митове за пандемията, които обезчувствиха обществото и го принудиха да се примири с лъжливата неизбежност на вируса. Най-смъртоносният мит бе, че ако вирусът бъде оставен да върлува, ще постигнем естествен стаден имунитет и епидемията скоро ще отшуми.

Пълният текст ...

(*Department of Genetics, Stanford University, Stanford, California 94305, USA)

 


Тези дни светът отбеляза достигането на границата от три милиона официално умрели от COVID-19, или по-скоро това беше споменато между другото без да му се обърне особено внимание. Повече от година по-късно, светът е решил, че му е омръзнало от вируса, но обратното съвсем не е явно – на вирусът съвсем не му е омръзнало от човечеството – и тази апатия и абдикация от борбата с проблема гарантира, че повечето жертви на SARS-CoV-2 тепърва ще загубят живота си в бъдещето. Също така гарантирано в резултат на примирението със ситуацията е, че отговорните за това да се стигне дотук ще постигнат целите си без някога да им се потърси отговорност за стореното, а пораженията от техните действия са чудовищни и надхвърлят значително официалната статистика. Какви точно са те ще изясним по-долу.

Пълният текст ...

Отваря се възможност да бъде прекъснато порочното срастване на държавната власт с ГЕРБ. Идните дни и седмици ще покажат дали опозиционните и протестни сили са готови да приложат на дело волята, ясно изразена от българските гласоподаватели.

Пълният текст ...

1. Борисов е политически изчерпан, но поредната „победа“ на ГЕРБ e предизвестена. Политическите опоненти на премиера са категорични, че очакваната причина за това е „купения, корпоративен и контролиран вот.“ Колкото и да е реалистично, това частично обяснение е и себеуслужливо. С изключение на свързаните теми за съдебна реформа и корупция, като цяло опозицията трудно успява да се пласира продуктивно на политическия пазар.

Пълният текст ...

Разгарящата се икономическа, социална и здравна криза има дълбоки последици за обществения живот в България, на които трябва да се отговори със спешни мерки. Гласуваният на 22 октомври 2020 г. в парламентарната Комисия по труда, социална и демографска политика Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, № 053-08-34, предвижда двойно увеличение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд с колективен трудов договор (КТД). Видно от мотивите на законопроекта, това увеличение няма връзка с кризисната ситуация, а цели да отговори „на съвременните икономически условия и достигнатото ниво на индустриални отношения в страната, за да се гарантират правата и интересите на страните по трудовото правоотношение“.

Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile