cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Chad Davis - 2020 Minneapolis Unrest

Независимо дали сме готови или не, животът в САЩ се завръща към някаква нормалност, а нормалността тук неизбежно предполага полицаи да убият невъоръжен чернокож мъж при задържане, а това да предизвика улични протести. Страната се завръща към познатия си ритъм.

Този път е Минеаполис. Хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу убийството на Джордж Флойд от полицай, който притиска с коляно врата му в продължение на 8 смразяващи минути, докато той лежи на земята, закопчан с белезници. Полицаят не обръща внимание на молбите за помощ на г-н Флойд, който повтаря, че не може да диша и вика починалата си майка. Останалите трима полицаи наблюдават безучастно, сякаш не се интересуват от гаснещия пред събралата се отвратена тълпа човешки живот.

Пълният текст ...
Ангария

Отворено писмо до Международната организация на труда и Европейската Комисия от Солидарна България, Колектив за обществени интервенции, Диверсия и Документални.
Пълният текст ...

 Снимка Martin Fisch/flickr



Всяка година петдесет и няколко годишните Камен и Лиляна прекарват по около шест месеца в бране на зеленчуци в Англия. За двамата земеделски работници карантината, наложена от коронавируса, не е причина да си останат у дома.

Пълният текст ...
Втората част на скорошната статия от американския философ, посветена на радикалната критика, която Хегел отправя към капитализма като системно уязвяващ човешкото достойнство. Пълният текст ...
Георги Маринов, научен сътрудник в катедра Генетика на Станфордския университет и автор на добилата голяма популярност обзорна статия за пандемията „Коронавирусни размишления“, отговори на няколко въпроса от екипа на КОИ, които Жана Цонева му зададе.
Пълният текст ...

 

 Sheffield's Women of Steel, Flickr: Tim Dennell


Кризата с коронавируса разкрива, че едно друго общество е възможно. Но е спорно дали при сегашните условия то ще бъде по-добро.

Пълният текст ...

Големият американски философ за това как Хегел изненадващо може да ни помогне да осмислим противоречията на капитализма днес – отвъд материалните неравенства към проблема за човешкото достойнство.

Пълният текст ...
Синдикатите протестират с искане Дженерал Електрик да върне съкратени работници, за да произвеждат апарати за обдишване.



Води ли светът война с коронавируса?

Преди месец, Си Дзинпин нарече китайските усилия по овладяването на епидемията „народна война“; миналата седмица Доналд Тръмп се обяви за „военновременен президент“, а Еманюел Макрон заяви, че Франция води „война“ с COVID-19. Докато световният отговор на пандемията набира сила, реториката на военната мобилизация е повсеместна. В Италия, най-тежко засегнатата страна в Европа, антивирусният цар [1] призова страната да се „въоръжи с военно-икономически мерки“, за да се изправи срещу болестта.

Покрай глобалната финансова криза от 2008 г. на законодателите им хареса да ползват военен жаргон, за да описват усилията си по стабилизация, използвайки фигури на речта като „голямата базука“ и „шок и ужас“. Но всеобхватният характер на световната реакция срещу коронавируса прави метафората за военната икономика още по-уместна днес. Понастоящем правителствата трябва да управляват критичното положение, в което се намира общественото здравеопазване, докато централните банки се опитват да успокоят финансовите пазари, въоръжените сили строят болници, а движението на гражданите е ограничено заради спазването на социална дистанция.

Но по какъв начин военната икономика ни помага да разберем битката срещу коронавируса? Понятието препраща към различни неща: производителност, жертва, реформа, солидарност и изобретателност. В някои сфери не е уместно да мислим за глобалната пандемия като за война. В други отношения обаче е време западните правителства да преминат отвъд употребата на военна реторика. Историята на военните икономики от XX век ни предава важни уроци, от които политиците днес трябва да се поучат.

Пълният текст ...


Интервю на биологa Роб Уолъс за индийското сп. Jabardakhal.
Пълният текст ...

 

Франко Берарди – Бифо продължава да щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.



Първа част от дневника на Бифо – тук.

Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile