cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
...там горе
далечни и близки хълми
потъмняха обнизани
с хора
- плъпнаха
черни редици:
редовни платени войници
и разлютена милиция.
Всички те знаят:
"Отечеството
е в опасност!"
Прекрасно:
но - що е отечество? -

 

Гео Милев, „Септември“

 

 

В трескавата подготовка за българското европредседателство, Столична община изненада всички и пристъпи към изпълнение на свое решение от 2014 г. за демонтиране на паметника „1300 години България“, което иначе все още се оспорва в съд. Общината е обявила, че не само ще разруши паметника, но и на негово място ще възстанови паметник от 1934 г. на Първа софийска пехотна дивизия, подкрепяйки инициатива на граждански организации и активисти за памет. Въпросният паметник, заедно с казармите, е силно увреден по време на бомбардировките на София през Втората световна война. През 1980 г. останките му са премахнати и на негово място е построен площадът и парковото пространство пред НДК, включващо паметника “1300 години България.”

 

 

Паметникът на Първа софийска пехотна дивизия (известна също като Желязната дивизия, включвала Първи и Шести пехотен полк), е вдигнат в преломната 1934 година, когато след военен преврат на 19 май в България се налага военно-авторитарен режим с дясно-националистическа програма, сроден на фашизма.1 Превратът създава условията за едноличния режим на Борис III от следващата година. Той ликвидира парламентарното управление като разпуска Народното събрание, отменя Търновската конституция, забранява свободата на пресата и дейността на политическите партии и започва репресии срещу огромен спектър от прогресивни и продемократически движения, включително либерални, социалистически, комунистически и анархистки, и срещу изявени интелектуалци и обществени фигури. С други думи, в периода между 1931-34 г. се наблюдава функциониращо управление на буржоазно-либерален парламентаризъм в условия на политически плурализъм, както и относителна свобода на печата. След преврата те са напълно премахнати и триумфира военно-авторитарната власт. Военното правителство трае кратко и Борис III успява да възвърне държавното управление в ръцете си, но промените се оказват изгодни за консолидирането на властта в монархо-авторитарна форма.

 

Идеологията на периода придобива дясно-националистическа форма, която освен класическия антисемитизъм, възобновява идеите за Велика България и започва репресивни и асимилационни кампании срещу религиозни, етнически и национални малцинства.

 

Памет и историческо съзнание

 

Каква памет за военното минало на България реставрира Столична община? Нека се спрем по-подробно на паметника, който общината иска да „върне на мястото му“. Той е открит през октомври 1934 г. в месеците непосредствено след пълната консолидация на военно-авторитарния режим. Като политически жест в ситуацията след деветнадесетомайския преврат, паметникът е издигнат, за да изяви ангажимент към експанзивните проекти от Втората балканска и Първата световна войни и става символ на военно-репресивната държава.

 

Мемориалът се е състоял от три крила от плочи с имена на загиналите, фланкирани от неокласически колонади разположени в строга правоъгълна композиция. Статуята на лъва е разположена в центъра на комплекса и представлява неин обединяващ акцент. Изправил се на задните си лапи, лъвът държи карта на Санстефанска България (или на една от проекциите на Велика България) – неосъществената фантазия за „националното обединение“ на „всички български земи“, която стои зад опасната експанзионистична политика на националистическата държавност и военните ѝ авантюри, чийто резултати са познати в историята под името „национални катастрофи“.