cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

Ако човек следи ежедневно действията на МВФ, ЕЦБ и ЕК той лесно би забелязал сценария: глобалната финансова система организира държавен преврат в Гърция. И за да го осъществи, тя обрича на глад и унижава милиони хора и ги тласка към хуманитарна криза, каквато не сме очаквали никога да се случи в Европа.

Когато бях млад четях с ужас за жителите от полски и немски села, които се престрували че не забелязват как мъжете и жените в съседство биват избивани с „Циклон Б“. Днес в италианските, френски и немски села се преструваме че не знаем, че гръцкото население бива подложено на погром от континентални размери.

Междувременно на други места тече погром срещу мигранти, захвърлени във война от френски войнолюбци, които са бутнати в пропастта. В близко бъдеще отекващата из Европа война ще експлоадира във всеки един град.

Агресивните националисти стават мнозинство в Италия, Франция и Австрия, да не говорим за Холандия и Унгария. Социалните условия клонят към масова бедност и обща прекарийност.

В този сценарий задавам няколко въпроса: 


1: Може ли Европейският съюз да оцелее? 

Не. Съюзът не може да оцелее поради простата причина че Съюзът е несъществуващ, и никога не е съществувал. Закъснели сме твърде много да разберем това.

От Маастрихт насам Съюзът е чисто финансов проект за похищение над социалното богатство в полза на банковата система и проект за обедняване и обезвластяване на работниците.

Финансовата агресия и унижението над гръцкото правителсто са доказателство за несъществуването на Съюза. Липсата на каквото и да е движение за солидарност с Гърция е доказателство, че няма европейски народ: неолибералната агресия е унищожила всякакво съзнателно измерение на европейското общество.

Нещо повече, тъпоглавата европейска политика срещу мигрантите, капитулацията на френското правителство пред Националния фронт, общият отказ от споделяне отговорност за имигрантите са доказателството за несъществуването на Съюза. Европейският съюз е просто банда, съставена от финансови престъпници, политически цинизъм и невежо малодушие.

2: Може ли Съюзът да бъде реформиран?

Не. Той не може да бъде реформиран тъй като национализмът и расизмът са хегемонната сила във всички европейски страни с изключение на Испания и Гърция. Ние – левицата, интелектуалците, университетът, онези, от които се очакваше да направим невъзможно завръщането на черната чума – сме отговорни за това.

По време на референдума от 2005 г. за Европейската конституция онези, които тогава подканяха френския и холандския народи да гласуват в полза на една фалшива конституция – окончателното утвърждаване на неолибералното насилие, днес носят отговорността за предаването на социалната отговорност в ръцете на десничарите и то по начин, който все по-трудно може да бъде спрян. Черната чума се надига във всяко село на този континент и е толкова обединена, колкото и през 1941 г.

3: Как да се измъкнем оттук?

Простите умове имат просто решение: върнете се към националните валути, сякаш връщането към драхмата или лирата ще подобрят нешата. Най-накрая! Може да си обезценим валутата и да продаваме сладолед на преминаващите пингвини. Този тип прости умове не разбират че драмата няма общо с внос-износ. 

По-скоро има общо с алтернативата между глобалната финансова диктатура и възможен Ренесанс на основата на края на Режима на Заплатения Труд. Но „здравият разум“ е неспособен да види възможността на този Ренесанс, и той няма да се случи.

И никой не знае как да се излезе от този тунел.

Финансовата класа искаше да унищожи Европа, и днес Европа е унищожена.

Но в същото време няма изход от несъществуващия Съюз. В края лежи тайната на началото. 

Европейската демокрация досега беше само празнодумство: финансовата власт изгради единственият Съюз, който наистина е съществувал: средство за прехвърляне на ресурси от обществото към банките, за редуцирането на заплатите и прекаризирането на труда. Това е Съюзът, а от един чисто финансов капан не е възможно да се излезе чрез политически средства.

4: Как да го преобразуваме?

Най-реалистичното заключение от тази история е война. Гражданската война може ясно да се види не само по южната граница, където изплуват трупове на повърхността на морето, но и по източната граница където Путин разполага 40 ядрени глави от ново поколение, но също и по италианско-френската граница, в миланската ЖП гара и из стотици градове, където националистическата омраза се организира.

Пригответе се за война: това е единственото внушение. Но тук изскача най-трудният въпрос: как да осъвременим стария призив - тяхната империалистическа война да се превърне в наша революционна гражданска война? 


Превод от английски език: Станимир Панайотов

Източник

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile