cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

На 25 август тази година земеделски работници започнаха цялостна блокада на две от най-големите европейски фабрики за преработка на домати. Фабриките се намират в промишлената зона в покрайнините на град Фоджа, Италия. Беше важен ден за борбата на земеделските работници, която продължава вече година – 400 земеделски работници стачкуваха и спряха преработката и доставките на промишлени продукти от домати за повече от шест часа. Акцията засегна две огромни компании – Футурагри и Принсес Индустрие Алиментари, дъщерно дружество на международната компания Принсес, собственост почти изцяло на Мицубиши Груп. Блокадата имаше за цел да накара компаниите да поемат отговорност за ужасяващите условия на живот и труд, на които са подложени земеделските работници. Тези условия са следствие от ниските цени, които промишлените компании и супермаркетите плащат за суровите материали.

Много шофьори на камиони също изразиха своята солидарност с борбата с оглед на условията на труд, наложени им от компаниите, които незаконно принуждават своите шофьори да чакат дълго пред фабриките преди да разтоварят камионите. Времето, което шофьорите са принудени да прекарват в бездействие, не е компенсирано.

Това е последният епизод от мобилизация, която продължава от миналия септември досега и която изисква както регламентирането на статута всички работници без разрешение на пребиваване, така и зачитането на техните колективни трудови договори, чийто разпоредби са грубо нарушавани. Работниците трябва да имат правото на безплатен транспорт и жилище. Вместо това, те работят много над договореното работно време, но без никакви гаранции или застраховки относно заплащането си, което се равнява на половината от минималната заплата. Още повече, те живеят в колиби или изоставени земеделски стопанства, често под контрола на посредниците между работниците и компаниите (gangmasters), без достъп до електричество или вода, в условия, които водят до влошаването на тяхното физическо и психическо здраве.

Въпреки това, от 2008 г. насам агропромишленият сектор в Италия е увеличил печалбите си, а доматената промишленост печели над 3 милиарда евро годишно. Земеделският район около Фоджа предоставя половината от преработените домати в страната, която е водещият производител на белени домати в света. Самата Принсес преработва около 40% от всички домати, отглеждани във Фоджа, и ги изнася по цял свят (основно във Великобритания). Но доматите не са единствената култура, отглеждана в района. Според официални данни, които не вземат предвид широкоразпространеното наемане на нерегламентиран труд, земеделските работници-мигранти в района на Фоджа са около 20 000.

Благодарение на блокадата, работниците спечелиха писмено уверение, че националната организация на консервната промишленост (ANICAV) ще участва в многостранна среща, заедно с дистрибуторските и земеделските организации. На тази среща работниците ще изискат онези, които контролират агропромишления комплекс, да поемат отговорност за влизането в сила на трудовите договори по цялата верига. Работниците също така си извоюваха среща с началника на полицията, за да обсъдят регламентирането на статута на хората без разрешения. Този процес започна в началото на тази година благодарение на борбата, но който трябва да достигне всички работници от страни извън ЕС и то с по-бързо темпо. Поради това, италианското правителство трябва да поеме ангажимент особено с оглед на огромния брой декларации, предложения за политики и законопроекти за прекратяването на експлоатацията на земеделските работници. Въпреки исканията на работниците, националното правителство от своя страна предпочита да се крие зад стена от мълчание.

Наясно сме, че това е само началото, но и че днес е исторически ден за борбите на земеделските работници!

ВСЕ ОЩЕ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ‚ДА‘!

Работнически комитет

Мрежа Campagne in Lotta

Facebook: Comitato Lavoratori delle Campagne


Превод от английски: Мадлен Николова

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile