cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Синдикатите протестират с искане Дженерал Електрик да върне съкратени работници, за да произвеждат апарати за обдишване.Води ли светът война с коронавируса?

Преди месец, Си Дзинпин нарече китайските усилия по овладяването на епидемията „народна война“; миналата седмица Доналд Тръмп се обяви за „военновременен президент“, а Еманюел Макрон заяви, че Франция води „война“ с COVID-19. Докато световният отговор на пандемията набира сила, реториката на военната мобилизация е повсеместна. В Италия, най-тежко засегнатата страна в Европа, антивирусният цар [1] призова страната да се „въоръжи с военно-икономически мерки“, за да се изправи срещу болестта.

Покрай глобалната финансова криза от 2008 г. на законодателите им хареса да ползват военен жаргон, за да описват усилията си по стабилизация, използвайки фигури на речта като „голямата базука“ и „шок и ужас“. Но всеобхватният характер на световната реакция срещу коронавируса прави метафората за военната икономика още по-уместна днес. Понастоящем правителствата трябва да управляват критичното положение, в което се намира общественото здравеопазване, докато централните банки се опитват да успокоят финансовите пазари, въоръжените сили строят болници, а движението на гражданите е ограничено заради спазването на социална дистанция.

Но по какъв начин военната икономика ни помага да разберем битката срещу коронавируса? Понятието препраща към различни неща: производителност, жертва, реформа, солидарност и изобретателност. В някои сфери не е уместно да мислим за глобалната пандемия като за война. В други отношения обаче е време западните правителства да преминат отвъд употребата на военна реторика. Историята на военните икономики от XX век ни предава важни уроци, от които политиците днес трябва да се поучат.

Пълният текст ...


Интервю на биологa Роб Уолъс за индийското сп. Jabardakhal.
Пълният текст ...

 

Франко Берарди – Бифо продължава да щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.Първа част от дневника на Бифо – тук.

Пълният текст ...

Като потенциални носители на вируса, ние самите сме това, от което всички като нас са ужасени. Страхът, другият, животното: някои ирационални страни на епидемията.

Пълният текст ...
Предложение за социално-икономически мерки във връзка с епидемията от коронавирус COVID-19 на коалиция организации, изпратено до Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България. Пълният текст ...Нито жив, нито мъртъв, нито дори просто инертен, вирусът е лош враг. Как да се изправим срещу него?

 

Пълният текст ...Учените проследиха пътя на SARS-CoV-2 до приемник – диво животно, но трябва да обърнем внимание и на промишленото животновъдство.


Откъде дойде вирусът, причинил настоящата пандемия? Как стигна до пазарa за храни в китайския град Ухан, откъдето се смята, че е прескочил у хората? Отговорите на тези въпроси постепенно се натрупват и историята, която разказват, не е приятна за четене.

Пълният текст ...

„Работническата солидарност няма граници“ – стенопис от Майк Алевиц Пандемията от коронавирус ни подтиква да преосмислим здравната си политика като цяло. По-конкретно, отново сме принудени да се изправим пред объркващата връзка между държавата, господстващите обществени отношения и общественото здраве.

Пълният текст ...

В условията на глобална пандемия, достъпността на тестовете зависи от много фактори: политически, регулаторни, пазарни. Тя също така е и въпрос на ресурси: финансови и научни. 

Пълният текст ...


От 90-те години насам вярата в „пазара“ беше безспорна. А днес дори пазаруването се превърна в престъпление срещу обществото.


Тоталното спиране на всичко заради коронавируса е може би най-забележителното прекъсване на обикновения живот в съвременната история. За вируса се говори като за война, навявайки спомени за прекъсването на нормалността през 1914 и 1939 г. Но за разлика от войната, настоящият момент не изисква мобилизация, а демобилизация. Докато болниците са в пълна готовност, повечето от нас седят затворени по домовете си. Умишлено предизвикваме една от най-тежките рецесии, виждани някога. Така забиваме пирон в ковчега на едно от най-изтъканите клишета от края на 20-ти век: „Икономиката, глупако!“

Преди мислихме, че знаем къде е горе и къде – долу. Господстващата идеология от края на студената война ни убеждаваше, че икономиката е основата, а останалото я следва. Икономическият успех на Запада посече комунизма. Икономиката триумфира не само над скърцащите комунистически диктатури, но и определи обхвата на политически-възможното в демокрациите. Да риташ срещу ръжена на глобализацията, настояваше Тони Блеър, беше толкова абсурдно, колкото да спориш със сезоните.
Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile