cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън


Интервю на биологa Роб Уолъс за индийското сп. Jabardakhal.
Пълният текст ...

 

Франко Берарди – Бифо продължава да щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.Първа част от дневника на Бифо – тук.

Пълният текст ...

Като потенциални носители на вируса, ние самите сме това, от което всички като нас са ужасени. Страхът, другият, животното: някои ирационални страни на епидемията.

Пълният текст ...
Предложение за социално-икономически мерки във връзка с епидемията от коронавирус COVID-19 на коалиция организации, изпратено до Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България. Пълният текст ...Нито жив, нито мъртъв, нито дори просто инертен, вирусът е лош враг. Как да се изправим срещу него?

 

Пълният текст ...Учените проследиха пътя на SARS-CoV-2 до приемник – диво животно, но трябва да обърнем внимание и на промишленото животновъдство.


Откъде дойде вирусът, причинил настоящата пандемия? Как стигна до пазарa за храни в китайския град Ухан, откъдето се смята, че е прескочил у хората? Отговорите на тези въпроси постепенно се натрупват и историята, която разказват, не е приятна за четене.

Пълният текст ...

„Работническата солидарност няма граници“ – стенопис от Майк Алевиц Пандемията от коронавирус ни подтиква да преосмислим здравната си политика като цяло. По-конкретно, отново сме принудени да се изправим пред объркващата връзка между държавата, господстващите обществени отношения и общественото здраве.

Пълният текст ...

В условията на глобална пандемия, достъпността на тестовете зависи от много фактори: политически, регулаторни, пазарни. Тя също така е и въпрос на ресурси: финансови и научни. 

Пълният текст ...


От 90-те години насам вярата в „пазара“ беше безспорна. А днес дори пазаруването се превърна в престъпление срещу обществото.


Тоталното спиране на всичко заради коронавируса е може би най-забележителното прекъсване на обикновения живот в съвременната история. За вируса се говори като за война, навявайки спомени за прекъсването на нормалността през 1914 и 1939 г. Но за разлика от войната, настоящият момент не изисква мобилизация, а демобилизация. Докато болниците са в пълна готовност, повечето от нас седят затворени по домовете си. Умишлено предизвикваме една от най-тежките рецесии, виждани някога. Така забиваме пирон в ковчега на едно от най-изтъканите клишета от края на 20-ти век: „Икономиката, глупако!“

Преди мислихме, че знаем къде е горе и къде – долу. Господстващата идеология от края на студената война ни убеждаваше, че икономиката е основата, а останалото я следва. Икономическият успех на Запада посече комунизма. Икономиката триумфира не само над скърцащите комунистически диктатури, но и определи обхвата на политически-възможното в демокрациите. Да риташ срещу ръжена на глобализацията, настояваше Тони Блеър, беше толкова абсурдно, колкото да спориш със сезоните.
Пълният текст ...
Франко Берарди – Бифо щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.


Ти си венецът на творението
и няма къде да отидеш.
(Jefferson Airplane)

„Думата на днешния ден е вирус. Грипният вирус може някога да е бил здрава белодробна клетка, но сега е паразитиращ организъм, който завладява и уврежда централната нервна система. Модерният човек е загубил възможността на тишината. Опитайте се да възпрете подвокалната реч; опитайте да постигнете десетсекундна вътрешна тишина. Ще се сблъскате с един съпротивляващ се организъм, който ви принуждава да говорите. Този организъм е думата.“
(Уилям Бъроуз, „Билетът, който експлодира“)
Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile