cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

Вниманието на международната общeственост е насочено към Гърция в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат на 25-ти януари. Прогнозираната победа на СИРИЗА, партията-представител на радикалното ляво, представлява заплаха за режима на бюджетни съкращения, наложен на страната от т.нар. “Тройка”: Европейският съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Капиталистическата класа в Гърция, Европа и по целия свят, години наред налага бюджетни съкращения на населенията в координирана кампания за рефинансиране на банките. Капиталистите и техните застъпници в политиката се опитват да прехвърлят финансовата тежест на кризата, породена от капитала, върху работещите хора. Кампанията им срещу избирането на СИРИЗА, основана върху заплахи и насаждане на страх, се гради на собствения им страх, че успехът на партията ще бъде подет из цяла Европа и по света. Едно ляво правителство в Гърция ще бъде изправено пред сериозен икономически и политически натиск, както вътре в страната, така и на международно ниво. Възходът на крайната десница в условията на мизерия и бедност, породени от бюджетните съкращения, е особено тревожен. 

Ние, ляво-ориентирани групи и активисти от Централна и Източна Европа, вярваме, че политиката на бюджетни съкращения поражда мaсова бедност и призоваваме тя да бъде прекратена. Заставаме зад хората в Гърция и правото им да избират правителството си без заплахи и външни вмешателства. Призоваваме за организирането на солидарни акции в защита на едно бъдещо ляво правителство, което отхвърля нелегитимния дълг и бруталния режим на бюджетни съкращения в Гърция.

Заедно с това, ние виждаме подема на лявото в Гърция като основание за надежда за движенията срещу капиталистическата глобализация. Време е да скъсаме с идеята за „края на историята“, която легитимираше политиките, наложени от Тройката не само в Гърция, но и в други страни на Балканите и в Централна и Източна Европа през последното десетилетие и половина.

Ще продължаваме строителството на прогресивна алтернатива в собствените си страни като единствена гаранция за края на един свят, в който печалбата се поставя над нуждите на хората.

Декларацията е подписана от леви активисти и групи от България, Румъния, Сърбия, Македония, Албания, Косово, Хърватско, Босна и Херцеговина, Словения, Турция, Чехия, Унгария, Литва, Полша, Украйна и Русия. Текстът и подписите са публикувани на портала LeftEast.

Превод от английски език: Цветелина Христова

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile