cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
19 ч., 14 ноември 2012, the fridge & Хаспел, бул. Мадрид 8
Премиера на сборника Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век 
+ дискусия на тема:
„Теоретичното наследство на Маркс: исторически граници и съвременни перспективи”

Хараламби Паницидис, Емилия Минева, Станимир Панайотов (съставители), Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век (сборник), София: Анарес, 2012. 

Книгата ще бъде представена от Димитър Денков (Софийски университет) и Деян Деянов (Пловдивски университет)  последвано от дискусия на тема: "Теоретичното наследство на Маркс: исторически граници и съвременни перспективи" (с Димитър Денков, Деян Деянов, Хараламби Паницидис, Емилия Минева, Станимир Панайотов и с активното участие на публиката).

ПОВЕЧЕ: Сборникът Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век е един от резултатите по проекта на Социален център „Хаспел” „Нови леви перспективи” , подкрепен от Rosa Luxemburg Stiftung – Southeast Europe. Една дълго чакана книга/проект в България: след 1989 г. литературната ни сцена едва ли познава подобен проект, включващ толкова много ключови текстове за Маркс през ХХ век – с няколко изключения, всички текстове се публикуват за пръв път на български език. Става дума за разнообразна селекция от автори от ХХ век (с едно изключение), повечето от които неортодоксални теоретици и революционери посвоему – както от Изток, така и от Запад. 

Тази книга прекъсва системното обществено и научно мълчание в България, станало обезателно за теоретизирането на новото Ляво, лявата политика и политическото, и теорията и препрочитането на Маркс по нови и креативни начини. Тя обхваща такива централни проблеми като проблема за отчуждението, историческите граници на капитализма, теориите за принадената стойност и други, поставяйки силен акцент върху младия Маркс и марксисткия хуманизъм: индивидуалистичното начало на т.нар. „колективизъм”. А с това и едно теоретично завръщане към „комунизъм”.

Книгата е предназначена да послужи като възможен модел на онова, което много отдавна не е било репрезентирано в България и отлежава в мазето на най-новата ни история: онази марксистка философия, забранявана като „хиперлевичарство” или буржоазен „ревизионизъм”, някакъв „западен дефект” на теорията. Една тенденция от сталинисткото ни минало, която парадоксално живее и днес. Това бе версията на консервативната партийно-детерминирана теоретична рамка на епохата чак до провала на тоталитарния сталинистки проект - и на неговото теоретично огледало. Така към 1989 г. левите дисиденти и теоретици бяха накарани да замълчат, особено в теоретичната им и академична работа: от конюнктурата и от скандала, който „преходът” представлява, включително и за теорията. „Преходът” именно като парола за „капитализъм” и „неолиберализъм”. 90-те и след това ни оставиха една теоретична бездна в теорията и философията въобще: бездна, в която малцина поглеждаха, но която все повече се приближава към нас.

Наред с други ключови за лявата сцена имена, издавани днес на българската теоретична сцена, сборникът "Маркс: хетерогенни прочити от ХХ век" се опитва да започне нов процес на критическо мислене за лявото – систематичен опит да се преобрази духа на времето като вдъхнем живот на мнозина автори и текстове, не превеждани досега на български език (сред тях Кожев, Дунаевская, Авинери, Кангрга, Маркович, Дебор). 

Този сборник включва общо 44 текста от Иринг Фечер, Луи Алтюсер, Жан-Пол Сартр, Жак Маритен, Раймон Арон, Мишел Фуко, Анри Льофевр, Михаил Бакунин, Александър Кожев, Жан Иполит, Дьорд Лукач, Херберт Маркузе, Ерих Фром, Николай Лапин, Шломо Авинери, Джовани Сартори, Юрген Хабермас, Робърт Тъкър, Валтер Брюнинг, Рая Дунаевская, Лешек Колаковски, Милан Кангрга, Велко Корач, Ги Дебор, Карл Попър, Хана Арент, Корнелиус Касториадис, Брайън Меги, Роза Люксембург, Карл Корш, Ищван Месарош, Етиен Балибар, Михайло Маркович, Владислав Иноземцев, Тери Игълтън, Жак Дерида, и включва кратък коментар от Станимир Панайотов върху „Тезиси за Фойербах”.

Книгата ще бъде представена на публиката от Димитър Денков (Софийски университет) и Деян Деянов (Пловдивски университет). Представянето ще бъде последвано веднага от дискусия с публиката на тема „Теоретичното наследство на Маркс: исторически граници и съвременни перспективи”, в която ще вземат участие Димитър Денков, Деян Деянов, Хараламби Паницидс, Емилия Минева и Станимир Панайотов. Премиерата на тази книга също така отбелязва и започването на книгоиздателската дейност на новото издателство Anarres.

ВАЖНО: Тази публикация е некомерсиална и не е предназначена за продажба. Всеки ще има възможност да си вземе копие, като по ваше желание можете да оставите дарение за бъдещата издателска дейност на Anarres & Хаспел. Поради ограничения тираж ще бъде възможно всеки да вземе само по едно копие от книгата.  Очакваме ви!


[UPDATE 06.02.2013]

Вече можете да свалите онлайн изданието на сборника! Предлагаме ви 2 версии на онлайн изданието. Изданията са с нанесени корекции на забелязани грешки, като аналогичното на печатното издание е допълнено от именен показалец:
 
- pdf версия на печатното издание, 674 стр. (изтеглете оттук)
- pdf версия с по-широка разредка на текста за по-лесно и приятно четене, 832 стр. (изтеглете оттук)
 
Можете да изтеглите и като отделни файлове:
 
- само показалеца на книгата (изтеглете оттук)
- само корицата на книгата (изтеглете оттук)
 
Приятно четене от НЛП & Анарес!


[UPDATE декември 2012]


Рецензия на сборника от Борис Попиванов във в-к Култура тук 
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile