cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
19.00 ч., 1 май 2013, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8
Лекция на Кейс ван дер Пийл: Бюджетните съкращения и милитаризацията на Европа

Кейс ван дер Пийл (роден през 1947 в Дордрехт, Холандия) е професор по международни отношения и глобална политическа икономия в университета Съсекс, Великобритания. Изследователската работа на проф. ван дер Пийл покрива динамиките на формиране на транснационални класи и елити, структурата на глобалната политическа икономия, ролята на НАТО и военно-промишления комплекс, както и модалностите на международните отношения. През 2008 г. Кейс ван дер Пийл става носител на престижната награда Deutscher Memorial Prize за първата книга от трилогията му Modes of foreign relations озаглавена Nomads, Empires, States (2007). Сред книгите, чийто автор е той, са The Making of an Atlantic Ruling Class (1984), The Foreign Encounter in Myth and Religion (2010), Global Rivalries from the Cold War to Iraq (2006), на популярното, безплатно въведение в политическата икономия A Survey of Global Political Economy и др.


Докато международните кредитори притискат задлъжнелите страни от Южна Европа да съкращават социалните бюджети и да приватизират обществените блага, ЕС прави малко, за да ограначини извънредно раздутите си военни харчове. Само през 2010 г. общите военни разходи на Европейския съюз са почти 200 млрд. евро. Сума, която е равностойна на комбинираните дефицити на Южна Европа. Скандална е и ролята на европейския военно-индустриален комплекс за натрупването на непосилните дългове чрез продажби на извънредно скъпо оръжие. Независимо от жестоките социални ограничения, страните-кредитори продължават да притискат длъжниците си да сключват спогодби за продажби на оръжие. Например от 2007г. до 2010г. военният бюджет на Гърция скача с близо милиард евро, а основната част от тези средства отиват за немския военно-промишлен сектор. Трябва да се отчете и ролята на навлизането индустрии, които традиционно не се считат за част от оръжейния бизнес като телекомуникационните корпорации.

В тази лекция проф. Кейс ван дер Пийл ще разгледа отношението между икономическата криза, съкращаването на социалните харчове и милитаризацията на Европа. Той ще постави въпроса относно опасността от задълбочаване на милитаризацията и войната като начин за намиране на нови полета за задоволяване на жаждата за възпроизводство на капитала.

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile