cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

 
 
Непредставените: как да демократизираме демокрацията?
4 април 2015, ТАМ, Велико Търново, 19 ч.
 
Дискусия върху книгата „Непредставените“ с Момчил Христов от Института за критически социални изследвания, Софийски университет, Пловдивски университет, Станимир Панайотов, Нови леви перспективи, Централен европейски университет, Будапеща, и Стефан Кръстев от издателство „КОИ“ KOI Books и проект "Нови Леви Перспективи". 
 
Повече от 4.2 милиона избиратели не гласуваха на изборите през 2013 г. или гласуваха за партии, които останаха извън парламента. Според “Непредставените” в съвременния свръхмодерен капитализъм изборите често действат като „машини за самоцензуриране“, които тихомълком заглушават мнението на големи мнозинства от граждани. Може би е дошло време да потърсим креативни решения на този проблем, като отрицателния вот например, които да дадат повече права на гражданите да избират как и какво точно избират. 

Снимки от събитието: Аудио от събитието: 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Автономизъм и марксизъм - дискусия върху съвременните социални движения
19 юни 2015, Солидарен център - Варна, Варна, 19 ч. 
 
Водещ ще бъде нашият гост от София - Стефан Кръстев. Върху сборника "Автономизъм и Марксизъм" ще говорят Станимир Панайотов и Момчил Христов.
 
Видео от събитието:Как да мислим миграцията? | SITUATING MIGRATION IN TRANSITION
11 декември 2015, Artnewscafe, Пловдив, 17 ч. 
 
В края на 2014 г. Нови Леви Перспективи/Издателство КОИ публикува изследването Ситуиране на миграцията в прехода: темпорални, структурни и концептуални трансформации на миграциите (на английски език). Две от авторките на сборника - Рая Апостолова и Цветелина Христова - ще бъдат в artnewscafe, за да представят изследването си и да дискутират с публиката.
 
Сборникът съдържа три анализа на случаи на трудова мобилност - виетнамските работници през социализма (Рая Апостолова), ромската миграция към Холандия (Неда Денева), развиващата се индустрия на кол центровете в България (Цветелина Христова).
 
И трите анализа поставят под въпрос някои от приетите категории, чрез които осмисляме миграцията - разделението между социализъм и постсоциализъм, преход и пост-преход, легалност и нелегалност на движение и труд, емиграция и имиграция, икономически и политически мигранти, мобилност на инвестиции и виртуална миграция. 
 
Ще използваме представянето като начална точка за дискусия върху рамките и категориите, чрез които се мисли миграцията, за да я поставим в широкия контекст на различни социални, икономически и политически процеси, които определят мобилността на труда, и върху които на свой ред миграцията влияе.
 
Участници: Рая Апостолова (Централноевропейски университет), Цветелина Христова (Университет на Западен Сидни) и Стефан Кръстев (НЛП/КОИ). Копия на книгата ще бъдат достъпни безплатно по време на представянето.

Снимки от събитието:В опит за по-добър провал: сп. dВЕРСИЯ и (не)възможният политически акт
21 декември 2015, ФИФ - ПУ, Пловдив, 16.30 ч. 
 
dВЕРСИЯ е платформа за независима лява публицистика – безплатно тримесечно електронно списание за социални, политически и културни анализи, фотография и непопулярни гледни точки.
 
Този понеделник част от колектива на списанието ще бъде в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за да разкаже повече за опита си в създаването на независима медия и да дискутира върху въпроси като
 
- Съществува ли такова нещо като “неполитически гражданин”?
- Има ли пространства, – медийни, академични, артистични – които да могат да предявят позиция извън политическото?
- Какво значи “лява публицистика”? 
- Какво значи една медия да е неутрална и независима? Възможно/желателно ли е въобще това?
- Когато медията се мисли като политически акт, какви са неините стратегии и средства? Как и защо действат те?
- Може ли преводът да бъде носител на критика? 
- Каква роля играят езикът и стилът на писане в опита за формиране на широки алианси и разтварянето на критически гледни точки, така че те да бъдат споделени от различни групи?
 
За тези и други въпроси ще разговаряме в понеделник и ще покажем как размисълът върху тях се отразява върху практическата ни работа като колектив.
 
С участието на Петър Добрев (докторант в Исторически факултет на СУ) и Неда Генова (докторант в Университета Голдсмитс в Лондон) от сп. dВЕРСИЯ. Модератор: Стефан Кръстев (Нови леви перспективи/Колектив за обществени интервенции).
 
Снимки от събитието: Аудио от събитието: 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile