cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
19.00 ч., 16 юли 2014, Център за култура и дебат Червената къща, София, ул. Любен Каравелов 15

Институт за критически социални изследвания представя: Има ли криза на представителната демокрация?
дискусия

През 2013 г. повече от 4.2 милиона избиратели не гласуваха или гласуваха за партии, непредставени в парламента. Дали в такъв случай българската демокрация е представителна? Кои са непредставените? Трябва ли да бъде предприето нещо, за да бъдат представени и какво? Или кризата на българската политическа система се дължи не на недостатъчната й представителност, а на недостатъчното гражданско съзнание, на необходимостта да се взимат непопулярни решения, на неспособността или нежеланието на политическите дейци да платят цената на тези решения? Или в епохата на свръхмодерния капитализъм представителната демокрация трябва да бъде мислена по нов начин, отвъд представителността?
С участието на Георги Медаров, Деян Деянов, Иво Христов, Тодор Христов. Дискутант: Александър Кьосев.
Дискусията се организира в рамките на проект „Нови леви перспективи”, с финансовата подкрепа на Фондация „Роза Люксембург”.
На български език

15.00 ч., 30 юни 2014, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8

Публичен семинар на читателска група

„Маркс и конюнктурата на либералното управление“


Семинарът е последната и публична сбирка от първия етап на работата на читателската група "Маркс и конюнктурата на либералното управление", която се провежда в рамките на проека "Нови леви перспективи".  Въпросите, около които размишляваме на този все още подготвителен етап от груповата работа върху различни Марксови текстове, са свързани със следната хипотеза: Марксовите анализи - независимо дали става дума за "големите" книги или за "малките" вестникарски статии, за "ранния" Маркс или за неговия "зрял" период, след т. нар. "епистемологичен разрив" (Алтюсер) - не престават да интерпелират съвременната мисъл поради винаги живото отношение на самия Маркс към конкретна, актуална ситуация, в която неговите текстове е трябвало да се намесват и да оперират като практически, политически оръжия; иначе казано, може би причината да продължаваме да търсим у Маркс инструменти за анализ на силите, които обуславят нашето настояще, е именно определена способност на неговите текстове да настройват своите теоретични ефекти с оглед на дадена констелация от силови отношения. Оттук и основните въпроси, които структурират това колективно размишление: В какви модалности Маркс мисли актуалността, спрямо какви финални цели, в какви темпорални координати и с помощта на какви понятийни инструменти? На какви практически/политически актуализации на тези инструменти можем да се надяваме днес?

Пълният текст ...
19.00 ч., 12 май 2014, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8

Крис Скарбъро е преподавател по история в Кингс Колидж, САЩ. Неговата първа книга "The Late Socialist Good Life in Bulgaria: Meaning and Living in a Permanent Present Tense" е публикувана през 2011 г. от издателство Лексингтън Буукс. В момента Скарбъро е научен сътрудник в Американския научен център в София.

Сривът на социалистическата система в България и в други държави в Източна Европа през 1989г. се дължи основно на обуржоазяването, изразяващо се в дълбокото чувство на разочарование от добрия живот при късния социализъм, наричан с оксиморона „социализъм на средната класа“. По много важни показатели, както в класическите разкази за рухването на комунизма, това разочарование се интерпретира като реакция срещу ниското качество или дори в липсата на стоките, които „добрият социализъм“ се виждаше длъжен да подсигури. Сривът се обяснява като неуспех на потреблението предвид разнообразието на продукти, които либералният демократичен капитализъм излага във витрините от другата страна на Желязната завеса. Но потребителските желания на хората от Източна Европа често са удовлетворявани от режима, поне доколкото са идентифицирани като търсене. Накратко, твърде чисто и просто – и в този смисъл твърде успокояващо и опасно –  е обяснението, че сривът на комунизма в Източна Европа е резултат единствено на недостиг и репресия. Също толкова важна причина за неудовлетворението от комунизма в България и Източна Европа е скуката, трудностите и отегченията, предизвикани от начина на живот изцяло подчинен на приоритетите на консумацията.
 
Настоящата лекция изследва връзката между скуката и потреблението през късния социализъм през призмата на визуалното изкуство от тази епоха. Въпреки по-ниския жизнен стандарт в сравнение със съперниците им в Студената война, източноевропейските системи са завидно добри в производството на продукти, дори в сравненение с почти всички други исторически периоди. Българското изкуство от тази епоха разкрива празнотата на тези продукти.
29.05.-05.07.2014 г.
галерия „Васка Емануилова“, the fridge & Социален център „Хаспел“
СОФИЯ КУИЪР ФОРУМ 2014

МАНИФЕСТАЦИИ НА ЛИЧНОТО

Имаме удоволствието да обявим програмата на второто издание на София Куиър Форум – събитие, занимаващо се с проблемите на пола, половата идентичност и сексуалността в контекста на изкуството и теорията. Тазгодишното издание се провежда под мотото „Манифестации на личното“. Куратор е Стефка Цанева, а организатори са Боряна Росса и Станимир Панайотов.

София Куиър Форум 2014 ще започне с откриване на групова изложба в Галерия Васка Емануилова на 29. май от 19:00 ч. Участници в изложбата са: Анотния Гюрковска, Боряна Росса, Войн де Войн, Иво Димчев, Кирил Биков, Красен Кръстев и Паул Дунка, Лубри, Наталия Тодорова, Светозара Александрова и Станка Колева. Паралелно с провеждането на изложбата на София Куиър Форум 2014 в постоянната експозиция на Галерия Васка Емануилова ще бъдат показани работи от серията еротични пластики на едноименната авторка от края на 30-те.

Форумът ще включи още видеоинсталация на чешката артистка Дарина Алстер и прожекция на късометражни филми от Източна Европа, селектирани от Мезипатра Куиър Филм Фест (Чехия). И двете събития ще се проведат в the fridge & Социален център „Хаспел” заедно с изложбата „Емоционални обекти“, в която всеки може да се включи като изпраща вещи, разказващи лична ЛГБТ история, до 26. май на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или остави в Червената къща – Център за култура и дебат.

Филмовата програма ще включи още американския документален филм на Кимбърли Рийд „Блудни синове” (2008). Филмът е носител на награди от фестивалите в Нешвил и Флорида, фестивалът за документално кино в Солун и фестивалите за ЛГБТ кино в Копенхаген и NewFest в Ню Йорк. В рамките на София Куиър Форум ще бъде направена и световна премиера на филма „Няма място за нови кучета“ на Олег Мавроматти.

Теоретичната програма на форума включва лекция на Ейми Брицгел от университета Абърдийн в Шотландия, автор на мащабното проучване за пърформанс изкуство в Източна Европа Performing the East. Към лекцията ще се проведе и панелна дискусия с Лъчезар Бояджиев (артист) и Снежанка Михайлова(артист и философ). Други теоретични и политически аспекти ще засегне в лекцията си Хедър Тъкър (САЩ), която изследва хомофобията на религиозно и институционално ниво в Уганда.

Официалното парти по случай откриването на форума ще бъде в клуб „Жул Верн“ и ще включва музикален пърформанс на dreammachine и dj сетове на Войн де Войн и Жулиета Интергалактика.

Цалата програма в детайли можете да видите на сайта на София Куиър Форум. 

София Куиър Форум се случва благодарение на любезната подкрепа на Роза Люксембург Щифтунг, Наградата за ново българко изкуство „Гауденц Руф“, Чешки център – София и Фондация „Спектра“.

Организатори и съ-организатори: Социален център „Хаспел” & the fridge, Нови леви перспективи, Галерия Васка Емануилова.
Партньори: Червената къща - Център за култура и дебат, клуб „Жул Верн”, IDClub.


За контакт:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://xaspel.net/queer/en/ 

https://www.facebook.com/pages/Sofia-Queer-Forum

 

Целта на уъркшопа е да вплете в обща критическа рамка миграционните движения, разглеждани като миграция към и извън (мулти)националната общност, и да подложи на преоценка рязкото разграничаване между “политическа” и “икономическа” миграция. Позицията, от която изхождаме, се основава на разбирането за нуждата от критическо осмисляне на дихотомиите вътре/вън, политическа/икономическа миграция, легално/нелегално, с които традиционно работят както социалните изследвания, така и политическите движения. С този уъркшоп се опитваме да преминем отвъд тези опозиции като развием рамка, която предлага по-добро дефиниране на разнородните практики на съпротива на “мигрантите” в епохата на късния капитализъм. За тази цел сме поканили изследователи и активисти от няколко европейски държави, с които да дискутираме поставените проблеми в тяхната положеност в един по-широк европейски политически контекст. Ще очертаем анализи и стратегии, които отиват отвъд дихотомията вътре/вън и разделението гражданин/негражданин, за да изградим основата на една обща политическа борба.
19.00 ч., 27 март 2014, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8

Програмите за пренатална диагностика обикновено се легитимират като здравни услуги, утвърждаващи репродуктивната автономия и правото на информирано решение. Наред с това те обещават да се капитализират в здрави деца, щастливи семейства и общества, освободени поне от едно финансово „бреме”. Нормализирането им, обаче, има множество странични ефекти като един от най-значимите е въздействието върху разбирането за „добро” родителство: пренаталната „профилактика” се оказва мощен инструмент за респонсибилизация на бъдещите родители, превръщайки ги в генетични граждани. Този тип биологично гражданство може да се разглежда като ефективна форма на власт, като една „технология на гражданство”, която независимо от добрите си намерения е модус на конструиране и регулиране на живота, т.е. стратегия на управление, функционираща  чрез доброволно участие в самополагането ни като „овластени граждани”.

Ина Димитрова е доктор по философия, доцент към ПУ “Паисий Хилендарски”, член на Института за критически социални изследвания, хоноруван преподавател в магистърска програма „Интегративна биоетика” към СУ „Св. Кл. Охридски”. Автор е на монографиите Пренатална диагностика и биополитика в България, 2012, Издателство „Изток-Запад” и Рефлексивност и социална онтология, 2009, ИК “Критика и хуманизъм”.
Вече можем да ви предложим за свободно сваляне каталога, който създадохме след провеждането на Феминистка работилница 2013, в издание на издателство Анарес. 
 
Феминистката работилница е платформа за дискусии, действия и социално ангажирано изкуство, обърнати към проблемите на жените в капиталистическа България. Надеждата е, че тази платформа ще покаже необходимостта от организирани действия в нашето общество за видимост на проблемите на жените (както на хетеросексуалните, така и на представителките на ЛГБТ обществото) и за защита на техните права, в солидарност с представители на другите полове. 
 
Работилницата се проведе на 11-15 декември 2013 в Хаспел & the fridge. Повече инфо тук
 
Файл за изтегляне:
 
- pdf версия, онлайн издание, 54 стр. (изтеглете оттук)
 
Изданието е двуезично (на български и английски) и включва текстове на кураторките на работилницата Боряна Росса и Лиза Бабенко. 

Ако желаете да се сдобиете с печатната версия на каталога, моля прочетете как да го направите тук. 
 
Приятно четене от НЛП & Анарес!
Както беше обявено, сборникът Автономизъм и марксизъм: от Парижката комуна до Световния социален форум освен печатно издание ще има и онлайн издание, което вече е факт. 

Вече можем да ви предложим в pdf формат онлайн изданието на 

Николай Кърков и Станимир Панайотов (съставители), Атономизъм и марксизъм: от Парижката комуна до Световния социален форум. София: Анарес, 2013, 528 стр.

Този сборник включва общо 37 текста от 
Карл Маркс, Роза Люксембург, Херман Гортер, Ото Рюле, Антон Панекук, Александра Колонтай, В. И. Ленин, С. Л. Р. Джеймс с Рая Дунаевская и Грейс Лий, Мартин Глабърман, Корнелиус Касториадис, Даниел Моте, Ги Дебор, Атила Котани и Раул Ванегейм, Рене Ризел, Ситуационисткия Интернационал, Франко Берарди - Бифо, Марко Жакеме и Джанкарло Витали, Серджо Болоня, Марио Тронти, Паоло Вирно, Еди Шерки и Мишел Виеворка, Светозар Стоянович, Паоло Фрейре, Селма Джеймс, Мариароса Дала Коста, Силвия Федеричи, Миднайт Ноутс, Хари Клийвър, Ален Бадиу, Жак Рансиер, Майкъл Харт, Джордж Кафенцис, Тикун, Колективо Ситуационес, Боавентура де Суса Сантос, както и въведение от съставителите Николай Кърков и Станимир Панайотов. 


Изданието е с нанесени корекции на забелязани грешки.


Файлове за изтегляне:

- pdf версия, онлайн издание, 528 стр. (изтеглете оттук)
- само корицата на книгата (изтеглете оттук)
 
Ако желаете да се сдобиете с печатната версия на сборника, моля прочетете как да го направите тук

Приятно четене от НЛП & Анарес!

Още за сборника тук

Картинка: Умная Маша (Русия)


11-15 декември, 2013, the fridge & Хаспел, бул. Мадрид 8, София

 
КАКВО Е ФЕМИНИСТКАТА РАБОТИЛНИЦА?

Феминистката работилница е платформа за дискусии, действия и социално ангажирано изкуство, обърнати към проблемите на жените в капиталистическа България. Надеждата е, че тази платформа ще покаже необходимостта от организирани действия в нашето общество за видимост на проблемите на жените (както на хетеросексуалните, така и на представителките на ЛГБТ обществото) и за защита на техните права, в солидарност с представители на другите полове. Пълният текст ...
19.00 ч., 26 ноември 2013, the fridge и Хаспел, бул. Мадрид 8

Антон Шеховцов е европейски научен сътрудник от "Изследователсата група за радикализъм и нови медии" (Radicalism and New Media Research Group) в Университета в Нортхамптън, Великобритания. Той е редактор на поредицата книги "Изследвания на крайната десница"(Explorations of the Far Right) при ibidem-Verlag.
Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile