cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

В своята последна научнопопулярна статия, занимаваща се с COVID-19, станфордският генетик Георги Маринов прави изключително детайлна дисекция на водещите митове за пандемията, които обезчувствиха обществото и го принудиха да се примири с лъжливата неизбежност на вируса. Най-смъртоносният мит бе, че ако вирусът бъде оставен да върлува, ще постигнем естествен стаден имунитет и епидемията скоро ще отшуми.

Пълният текст ...

(*Department of Genetics, Stanford University, Stanford, California 94305, USA)

 


Тези дни светът отбеляза достигането на границата от три милиона официално умрели от COVID-19, или по-скоро това беше споменато между другото без да му се обърне особено внимание. Повече от година по-късно, светът е решил, че му е омръзнало от вируса, но обратното съвсем не е явно – на вирусът съвсем не му е омръзнало от човечеството – и тази апатия и абдикация от борбата с проблема гарантира, че повечето жертви на SARS-CoV-2 тепърва ще загубят живота си в бъдещето. Също така гарантирано в резултат на примирението със ситуацията е, че отговорните за това да се стигне дотук ще постигнат целите си без някога да им се потърси отговорност за стореното, а пораженията от техните действия са чудовищни и надхвърлят значително официалната статистика. Какви точно са те ще изясним по-долу.

Пълният текст ...

Отваря се възможност да бъде прекъснато порочното срастване на държавната власт с ГЕРБ. Идните дни и седмици ще покажат дали опозиционните и протестни сили са готови да приложат на дело волята, ясно изразена от българските гласоподаватели.

Пълният текст ...

1. Борисов е политически изчерпан, но поредната „победа“ на ГЕРБ e предизвестена. Политическите опоненти на премиера са категорични, че очакваната причина за това е „купения, корпоративен и контролиран вот.“ Колкото и да е реалистично, това частично обяснение е и себеуслужливо. С изключение на свързаните теми за съдебна реформа и корупция, като цяло опозицията трудно успява да се пласира продуктивно на политическия пазар.

Пълният текст ...

Разгарящата се икономическа, социална и здравна криза има дълбоки последици за обществения живот в България, на които трябва да се отговори със спешни мерки. Гласуваният на 22 октомври 2020 г. в парламентарната Комисия по труда, социална и демографска политика Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, № 053-08-34, предвижда двойно увеличение на сумираното изчисляване на работното време и на извънредния труд с колективен трудов договор (КТД). Видно от мотивите на законопроекта, това увеличение няма връзка с кризисната ситуация, а цели да отговори „на съвременните икономически условия и достигнатото ниво на индустриални отношения в страната, за да се гарантират правата и интересите на страните по трудовото правоотношение“.

Пълният текст ...
От мемоарите на Р.Х. Стоун, "Из африканските гори и джунгли", 1899 г.
Из мемоарите на Р.Х. Стоун, "Из африканските гори и джунгли" (1899 г.), New York Public Library.

Империята – или империите – никога не съществуват във вакуум. Те винаги са предмет на дискусия, на критика, на анализ, както от вътрешноимперски агенти и чужди империи, така и от антиимпериалисти. Дори критици на империята, съзнателно или несъзнателно, използват нейния език и сродни такива (например езика на расизма) в опитите си да я делегитимират. Това есе използва няколко случая от американската история, за да преосмисли връзката между империята, расизма и (нео)либерализма. Пълният текст ...При постъпване на работа шофьорът получава тежкотоварен автомобил, строителят – мистрия, лекарят – стетоскоп, а IT специалистът – компютър. На никой от тези професионалисти обаче не се връчва набор от възможности за защита на трудовите му права. Не го прави работодателят – няма и интерес, не го прави и образователната ни система, защото управляващите отказват да включат трудовите права в учебния план. А колкото и добър специалист да е, служителят е непълноценен, когато е лишен от работническия си щит – възможно е да стане жертва на измама, на експлоатация, на злоупотреба с човешкото му достойство. Традиционните оръдия на труда задължително трябва да бъдат съпътствани от оръдията за трудова защита, с идеи и начини за отстояване на интересите на работещите.

Синдикализацията е най-ефективната защита на правата на хората на труда пред работодателския произвол, а също и най-доброто оръжие за извоюването на повече права и придобивки, по-добър стандарт на живот и по-удовлетворяваща работа. Искрено се надяваме, че настоящата брошура ще даде кураж на читателите да се синдикализират и борят за правата си. Тези права отразяват баланса на силите и са уязвими към атаки, ако бъде разпокъсана солидарността между работниците, която е и източникът на тяхната сила.

Ваня Григорова, Пътеводител за защита на работното място: Конкретни казуси, права, самоорганизация. София: КОИ, 2020.

Файл за изтегляне:
- pdf версия, онлайн издание, 62 стр. (изтеглете оттук)

Приятно четене!


Едновременният колапс на политическия процес и управлението на страната принуди хората да излязат на улицата с риск за своето здраве , за да поискат неща от първа необходимост, включително правото да не стават жертва на полицейско насилие.
Пълният текст ...
Ангария

Отворено писмо до Международната организация на труда и Европейската Комисия от Солидарна България, Колектив за обществени интервенции, Диверсия и Документални.
Пълният текст ...

 Снимка Martin Fisch/flickrВсяка година петдесет и няколко годишните Камен и Лиляна прекарват по около шест месеца в бране на зеленчуци в Англия. За двамата земеделски работници карантината, наложена от коронавируса, не е причина да си останат у дома.

Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile