cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

Вие, българските демократи (т.нар. център-дясно), които винаги сте единствена и незаменима алтернатива на свободата: вие смятате, че има по-добри и по-лоши господари. Вие смятате, че онези, комуто служите, са по-добрите господари. И че това ще направи самите вас по-добри господари. Това разбира се ви прави по-добрите слуги.

Поводът: Анти-ТПТИ протестът от вчера, 11.10.2014 г. (ТПТИТрансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции). Накратко, както бе обяснено от организаторите, Еврокомисията е дала мандат за сделка, която заобикаля волята на гражданите на ЕС и поставя тайни арбитражни трибунали над националните закони. За наш срам, нашите правителства подкрепят безрезервно договор, чието съдържание дори не знаят.

След като през деня се наслушахме на дежурната безалтернативност, идваща от дясната овчедушна любов към добрия западен капитализъм, е време да си дадем сметка колко са зле наистина нещата в общуването между леви и десни. Не, не очаквах че точно вие ще дойдете на протеста. Не, не очаквах че ще ни спестите надменността си. Вие стоите точно там, където сте избрали да бъдете, и заслужавате избраната от вас самите надменна независимост – точно както според икономическото клише за стойността на труда, че той струва толкова, колкото човек прецени – „независимо“ от натиска на пазара, разбира се. 

„Независимо“ и от натиска на пазара протестът беше наричан от вас, либералите: нереалистичен, несъстоятелен, малоумен и разбира се неавтентичен, защото в тази държава всички, които протестират за каузи, са или вашингтонски идеалисти, или московски подлоги. 

ТПТИ е документ, който беше обяснен и разгласен много добре от Солидарна България. През последната една година тази организация изнесе цялата информация на български език и образоваше системно обществото за значението и ефектите на споразумението. Тук няма да обяснявам ТПТИ, защото това е вече свършена работа: и ако тези неща имаха значение за политическите (леви/десни) антагонисти в тази държава и те ценяха труда си едни-други, вероятно сега щях да пиша и друг текст.  

Нека сега видим как анти-ТПТИ каузата смущава спокойствието в моралната вселена на политическия либерализъм.

1. На протеста имаше всякакви хора - липсващите бяха нациститие (т.е. „патриотите“) и демократите (т.е. морално възмутените - РБ, ДСБ, техните активистки и либерално-университетски високомерия). В същото време към днешен ден коалиция ГЕРБ-НФСБ-РБ не е изключена. Демократи, знам, че не сте щастливи от това, но това е положението. 

2. Както се случва с всяка кауза, която би могла да бъде полезна не просто за „левите“, а за цялото общество, вие, либералите, редуцирате протеста до някаква българска махленска работа. Игнорирате факта, че протестът се случваше основно на локации в западна Европа, т.нар. свят на развитата демокрация, който именно вие сочите като златния стандарт на капитала. (Друг е въпросът че не виждате разграденото в този двор). Разбира се, както и при моралните протести от 2013 г., ние нямаме нищо общо със света, неолиберализма и т.н. измишльотини на руски подлоги като нас. В наше село всичко е уникално и като наш‘то нема друго нигде. Това, че вчера всъщност най-много протести чисто количествено срещу ТПТИ имаше именно в западна Европа (вижте картата в openDemocracy) е абсолютно пренебрежим факт (вероятно защото и там са протестирали само руски подлоги). Защото в ума на либералния демократ най-важното е да докажем зловредността на политическия опонент, обикновено окачествяван като ляв трол.(Фото: Ивайло Атанасов)
 
3. Протестът не беше анти-ЕС, както и про-ГАЗПРОМ, както излиза според либерални дискусии и мнения, които виждам. Ваня Григорова, една от организаторките на протеста и цялата българска кампания срещу ТПТИ, го каза изрично. На ул. „Раковска“ пред сградата на ЕК тя заклейми и се опита да прогони тези, които изгориха знамето на ЕС.(Фото: Валентин Методиев)

Хайде точно либералите, с всичките ви вътрешни раздори и противоречия, да не ни обяснявате как се правят нещата в един протест, защото точно вие успяхте  да прогоните 95% от хората от площадите, бидейки искахте да имате единно послание и профил. (Не се ли научихте, че единството е най-прекият път и средство към несвободата? Поне т.нар. формация "Единство" трябваше да ви научи на това.) За последните две години трябва да сме се научили, че всяка кауза си има „провокаторите“. Протест, в който няма вътрешни противоречия би приличал на онова, което най-много обичат да заклеймяват либералите - манифестациите на БКП. Да уточним: това, че пародирате тези манифестации (както стана на 9.9.2013 г.) не означава, че вашата пародия не е пародия сама по себе си. 

Беше държано сметка, че не можем да очакваме подкрепа срещу ТПТИ от десни, не просто защото е „лява“ кауза, а защото демократите са били високомерно изоставени някъде в края на юни 2013 г. да спасяват демокрацията сами. Нито помен от самонаблюдение: нито помен от това, че изгонихте масите от площадите с наглата си самовлюбеност и присвояването на самото понятие „демокрация“. Както и тогава, и сега или си руска подлога (платен и подкупен), или необразован и манипулируем (неавтентичен). (Вж. критиката на целия либерален аргумент срещу неавтентичния протестиращ в книгата на Мадлен Николова, Жана Цонева и Георги Медаров Политика без политика). Да, тук в света на автентичните демократи хората са виновни за това, че са необразовани, бедни и манипулируеми. 

Сериозно ли ще ни държите сметка за изоставената ви демокрация, и сериозно ли ще вадите популисткия ви аргумент, че Шеврон ще предостави евтин газ за народа и ще ни спаси от скъпия газ на ГАЗПРОМ? Сериозно ли, при положение че не подкрепихте протестите срещу скъпия ток, когато народът беше на улиците, сериозно ли, след като преди около седмица токът отново поскъпна, а вас (както и нас!) никакви ви нямаше? Да не би на 5.10.2014 г. демокрацията да беше спасена с 8% народна подкрепа? Вие сте на ползу роду и „за“ народа, но само когато можете да говорите от негово име и при условие, че той мълчи и ви ръкопляска. За да вземете 8 %. (Аргументът в този параграф дължа на Жана Цонева). 
 
4. Либералите редуцирате протеста до антиамериканизъм. Да, там бяха и „23 Септември“, да, неприятни са ми, да, болшевизирани сталинисти са, но да, с тях заедно в случая искаме едно и също. И да, и вие не сте ми приятни, но и ако и вие сте срещу ТПТИ, и с вас ще протестирам заедно, колкото и да сте русофоби и въпреки, че не съм антиамериканист. (Не кой да е, а презираният от либералите Жижек каза, че пред азиатския авторитарен капитализъм предпочита американския). Понеже късогледството ви е дотолкова неизлечимо, вие дори не схващате че документ като ТПТИ доказва именно несъстоятелността на самите национални и политически граници и съюзи. Става дума за политическия съюз ЕС, който толкова много желаете да бихте могли да защитавате единствено вие. И чрез ТПТИ този съюз сам ще унищожи всякакви национални и икономически граници, и най-вече собствените си, като сам се подпише под брачното си свидетелство с хулигана на света. Накратко, това е икономико-политическо самоунищожение, което ще довърши и без това крехкия модел на частичен суверенитет. Може би точно това искаше Меркел, когато след 2008 г. се заговори за „повече Европа“?.. Изисква се съвсем малко анализ, за да проумееш че не става дума за Вашингтон или Москва, а за целия шибан свят. 


5. За либералите е съвсем наред да протестираме срещу ГАЗПРОМ, но срещу американския капитал (Шеврон) не може. (Говорим за Шеврон, защото тази компания има пряк интерес да прескочи екологични каузи и победи в България и други страни, ако ТПТИ стане реалност). Разбира се, че това ще е наред, щом като ГАЗПРОМ не се схваща като капиталистическа компания идваща от авторитарно-капиталистическата Русия. Шеврон са симпатяги, защото идват от света на по-добрите господари: просто либертарианският капитализъм е по-добър. Накратко излиза, че целият протест от вчера, 11.10.20104 г., е поръчан директно от Москва - явно ГАЗПРОМ, освен че са еколози, са нещо и като ЦККПСС, 1989-та не се е случила, „не на капитализма от азиатски тип“... 

6. Чух от десен приятел следния аргумент: „не съм виждал научни факти, доказващи вредата от фракинга". Това от човек, който едва ли няма зелено съзнание. За него и сподвижниците му в научния скептицизъм спрямо невидимата ръка ще повторя изречението: ако тези неща (фактите) имаха значение за политическите (леви/десни) антагонисти в тази държава и те ценяха труда си едни-други, вероятно сега щях да пиша и друг текст. Иначе, аз мога да предоставя и НЕ-научни факти и аргументи за вредата от ТПТИ... но няма да го направя, защото ако фактите значеха нещо... разбрахте ме.

7. Прави впечатление, че либералите не говорите за ТПТИ, а за неговите последствия - фракингът на шистов газ и либерализацията на пазара за ГМО продукти. Последните две са последици на ТПТИ. Съвсем просто е. Това логично бе акцентирано в българския протест в частност, но и в европейската кампания срещу ТПТИ изобщо, просто защото това бяха някакви извоювани победи на гражданското общество в България, за което либералите толкова много милеят и което разбира се е тяхна собственост. Само да напомня: тези екологични победи бяха извоювани, защото едни хора излязоха по едни улици. Точно както вчера едни хора излязоха по едни улици.

Сега два занимателни примера: 

8. Един протестиращ се оплака от нашата малоумност заради снимката, на която се вижда как аз, Жана Цонева и Момчил Христов „тролнахме“ предизборен билборд на РБ с Петър Москов. Ситуацията е толкова зле, че симпатизанти на РБ не знаят, че Москов конкретно и РБ като цяло са про-ТПТИ. В резултат ние разбира се сме малоумните, а умните либерални широки души са все така възмутени от трол-комунистите. Първо се образовайте какво искат вашите господари и чак след това ще ни държите сметка защо ние им държим сметка. (Фото: Ивайло Атанасов)(Фото: Жана Цонева)

9. На тръгване от протеста с приятели видяхме на съседната пряка на „Славянска“, на ъгъл, един заболял от логорея протестиращ интелектуалец, наблюдаващ от безопасна дистанция протеста, а пък в другия ъгъл, въоръжена с фотоапарат на пусия стоеше една друга интелектуалка, която правеше снимки от същата тази безопасна дистанция, иначе обикновено документираща гражданския гняв фронтално на барикадите. Може би не съм прав. Може би либералите наистина ви е грижа за Общото на всички нас. Може би наистина имаме общи каузи. Само дето се наблюдаваме от съседната улица?

Но за вас е по-важно да унижите „противника“ – комунистът-демократ, -  дори и когато – или най-вече когато! – това означава собственото ви самоунищожение. Изглежда единственото, което може да съхрани инстинкта ви за самосъхранение е собственото ви самоунищожение. Защото ТПТИ е точно това: ТПТИ е национално самоунищожение, приютено в интернационално самоунищожение. Да обясня. 

10. Ако цялата ви кауза на вас, либерал-моралистите вдясно в тази държава, е да докажете малоумността на 300 души, излезли да протестират срещу международен акт, който ще заличи самата възможност политическата класа да бъде отговорна за икономиката, то къде отива претенцията на десните за завръщане на отговорност и морал в политиката? А правораздаването? Момент, да спрем и да се разберем какъв е вашият отговор на ето този въпрос: вие сериозно сте съгласни да се опитвате да доказвате, че ние сме малоумни подлоги на Москва, само и само да триумфирате в облаците на морала, като междувременно сте съгласни документ като ТПТИ да ви лиши от възможността да държите политическата класа отговорна и то не за какво да е, а точно за икономиката, и тя да бъде съдена от надюридическите трибунали на световните господари? И сериозно няма не само да се включите в анти-ТПТИ протеста, но и ще се опитате да го дискредитирате? Не беше ли акцентът на РБ повече налагане на закона? 

Ако това е все още акцентът, явно просто едните господари са по-добри от другите. Явно сме заклещени в този безалтернативен свят, в който винаги трябва да избраме между по-добрите и по-лошите господари, и затова и изглежда ще гласуваме до дупка и изборите няма да имат никакво значение. Добре, аз съм съгласен че либертарианският тип капитализъм е по-добър от авторитарния, но само с уговорката, че престанете да говорите за Русия като СССР и за ГАЗПРОМ като ЦККПСС. Както и при условие, че не сте готови да се обърнете срещу зелените си, уж деснеещи, приятели, само защото тези господари са „по-добри“. Защото точно така ще стане: от инат и заради ето такова гражданско общество като вас и ТПТИ ще си имаме, и ГМО ще си имаме, и Зелените ще пожертвате. Защото сме московски подлоги! А вие, вие сте по-добрите господари или техните слуги. 

Може и да сте прави, че има по-добри господари. Но докато измервате демокрацията с аршина на по-малкото зло, вие унищожавате демокрацията. Ето затова „по-добри“ господари няма. 

Разбира се, последиците от това самоунищожение в самоунищожението ще се усетят от всички ни: леви, десни, не/автентични, не/спонтанни, не/красиви, не/морални. Но явно няма по-сладка от моралната победа на класата на морално възмутените: а именно, че са „доказали“ как 300 души са московски подлоги, платени от ГАЗПРОМ, и са излезли да им развалят либералния рахат.
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile