cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Заявяваме категоричната си подкрепа към борбата на нашите другари в цяла Турция. Те се борят срещу потисническия и авторитарен неолиберален режим на Реджеп Тайип Ердоган и ПСР, които обявиха открита война на турските граждани, атакувайки с невиждана жестокост мирни протести. Вярваме, че всички ние сме част от общата борба срещу неолибералния капитализъм и незачитането на икономическите, граждански и социални права.

Протестите започнаха като събрание на няколкостотин граждани, антикапиталистически и еко-активисти които се опитваха да предотвратят унищожаването на парка Гези: един от малкото останали символи на левия активизъм, ЛГБТ общността и други прогресивни сили в Истанбул. Към този масов антиправителствен бунт, провокиран от държавните репресии, започнаха да се присъединяват все повече хора всеки ден, включително и представители на малцинствени групи, синдикати и работнически движения.

Паркът Гези е новият площад Тахрир. Бунтът върви по пътя, по който поеха масовите протестни движения в целия свят през последните две години: от Възмутените в Испания, през Окупирай, до борбите в Гърция. Големите синдикати вече започнаха двудневна обща стачка, настоявайки репресиите срещу народното движение да бъдат преустановени. Ситуацията ескалира с всеки изминал час. Това не е просто протест. Това е народно въстание с искания за радикална промяна.

Турските граждани ни дават пример за това как заедно трябва да се изправим срещу хегемонните елити, които заплашват всяка общност и всяко общо благо. Нека не се лъжем:  Балканските страни до една са заплашени от неолибералните политики на капиталистическите автократи. Най-добрият начин да покажем солидарност с хората в Турция е да продължим да водим собствената си битка с неолибералния капитализъм.

Борбата на турския народ е и наша борба. Трябва да сложим край на неолибералните политики на партийните елити, които, в опита си да контролират всички обществени сфери, предават хората, избрали ги по демократичен начин. С подобна подмяна на масовия вот в Турция, режимът на Ердоган отново поставя своята легитимност под въпрос. Затова, ние заставаме до турските граждани в борбата им за равенство и свобода.

Наред с това, ние осъждаме опитите на националистически групи и на икономическия и политически елит в Турция, и не само, да представят бунта в Турция като “светско” въстание срещу исляма. Това е бунт срещу неолиберализма. Трябва да подемем същата борба, която турският народ води с изключителен кураж и решителност, в собствените си страни.

Обръщаме се към всички потиснати, слашвани и експлоатирани хора; към работниците и студентите и към всички, чиято съдба и свобода зависи от репресивния апарат, скрит зад маската на празните обещания за развитие и просперитет. Трябва всички да застанем редом с нашите другари от Турция и да заявим твърдо: “НЕ” на репресиите и жестокостта.

Нашата сила е в солидарността - борбата продължава!


Organizata Politike, Албания

Lijevi, Босня и Херцеговина

Социален център “Хаспел”, България

Нови леви перспективи, България

Subversive Forum, Хърватия

ARAS, Гърция

4K! – Negyedik Köztársaságot!, Унгария

Kolektivi Materializmi Dialektik (KMD, Колектив Диалектически материализъм), Косово

Левичарско движење Солидарност, Македония

CriticAtac, Румъния

Grupul pentru Acţiune Socială (GAS), Румъния

Marks21, Сърбия

Iniciativa za demokratični socializem (Инициатива за демократичен социализъм), Словения

Автономна спілка трудящих (Автономен работнически синдикат), Украйна

Студентски синдикат “Пряма дія”, Украйна

Списание “Общи блага”/”Спільне”, Украйна

Зелена омладина Србије, Сърбия
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile