cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
В последната си книга Ярост и време Петер Слотердайк твърди, че „етиката на дара“, насочена срещу обичайния егоизъм на пазарната размяна, може да превъзмогне дълбоките „антиномии“ на социалната държава. Предложението му ни води неочаквано близо до нещо, което може да се нарече комунистическтият възглед. 

Слотердайк предлага нов вид културна революция, радикално психосоциално превключване, основано на прозрението, че в наши дни, експлоатираната производителна социална класа не са работниците, а (горният сегмент на) средната класа: те са истинските даващи и допринасящи, чиито данъци финансират образованието, здравеопазването и общото добруване на мнозинството.  

За да постигнем промяната, трябва да изоставим абсолютисткия остатък на етатизма, необяснимо оцелял в демократичната епоха, или идеята, неочаквано силна дори сред традиционната левица, че държавата разполага с безспорно право да облага с данъци гражданите, да определя и присвоява – при нужда и чрез правна принуда – част от техния продукт. Излиза, че не гражданите дават доброволно част от дохода си на държавата, а като че ли са ѝ а приори задължени.
Пълният текст ...
Когато чух за студентската стачка, първоначално много се зарадвах. Стори ми се смислено заставането не просто срещу правителството, но срещу представителите на Конституционния съд в Софийския университет след скандално (не)обоснованото решение за връщането на Делян Пеевски в Народното събрание. Стори ми се значимо, че както в Чили, САЩ, Англия, Хърватия или Унгария, българските студенти прибягват към окупация и нови форми на израз и организация, за да изразят бунта си. Стори ми се тактически  важно това, че свикват асамблеи и се учат на нови похвати на вземане на решение и дебат в нарастващата криза на политическото представителство и вълна на улични протести, в която трибуна за обсъждане липсва. Все още ми се струва че е така и подкрепям окупацията.
На 21 октомври в Мюнхен, Германия, група от около 30 български имигранти са наблъскани в eдин заден двор от 20 полицаи от Финансова полиция (Finanzkontrolle Schwarzarbeit). Инцидентът се случва в района около Централната ЖП гара, където мнозина се опитват да си намерят работа като надничари, принудени да го правят по ъглите поради строгите регулации на „трудовия пазар“. Тогава започва и двучасовото сплашване. Имената на хората се записват в списъци. Постоянно им се припомня, че нямат право да работят. Някои от тях са принудени да подпишат документ, чието съдържание не разбират и не им е дадено копие от него. Но най-притеснителното действие се случва момент преди групата да бъде разпусната: българите са принудени да си сложат пластмасови зелени гривни, като им е обяснено, че това ще предотврати повторна проверка от страна на полицията. Хората в групата заключават, че носенето на тези гривни е задължително. И така, на 21 октомври, 30 български работници са белязани от мюнхенската ФП. На следващия ден можеха да бъдат видяни маркирани български мигранти, шляещи се в района. Не сваляха гривните от притеснение, че в тях може да има чипове, които следят движението им. Както се оказа, чипове няма, а гривните могат лесно да се срежат. Но срамът, унижението и гневът, които неизбежно съпътстват едно такова зверство, са чипът, който следи всички нас.
Пълният текст ...
На Доминик и Оксана

Пред един от лъскавите небостъргачи в Долен Манхатън и на прилично разстояние от входа му се е събрала група хора. Входът е грижливо охраняван от пазач, който следи за разстоянието със зорко орлово око и сурово изражение. Групата се състои основно от служители в извисяващите се над улицата офиси, но и от туристи и няколко особняка, които приличат на клошари. Целта на тази скромна сбирка, съставена от около дузина индивиди, е пушене.

Групата е разнордна. Служителите носят по-скоро официално облекло и можем лесно да си ги представим нейде из заплетените операции на финансовия капитал; туристите са накичени с нелепи шарени такъми и са поспряли насред добре планирания си маршрут из градските забележителности; клошарите пък са в провиснали и изпомачкани дрехи. Всяка група надлежно се вписва в отредения ѝ стереотип. Пушим си мирно и тихо, сравнително близо един до друг, тъй като самото място сякаш е пристегнато от невидими нишки. Без съмнение съблюдяваме някакви правила, наложени от бог знае каква власт; но всеки гледа в различна посока от срам или поне от неудобство, понеже отреденото ни място е едновременно встрани от представителните улици – за да изолира това безобразие, но и някак на показ - тъй като в гъсто населената зона няма как да се скриеш напълно. Тук всеки се чувства като във витрина, а минувачите и посетителите, прекосяващи величествения вход на зданието, хвърлят косо нескрити и пълни с неодобрение погледи към новите парии. Пълният текст ...

Това, което обединява демонстрациите от Гърция до Франция, е липсата на ясна стратегия. Време е да преоткрием езика на комунизма.

Започвам с един афект, с едно чувство, което може би е лично и неоснователно, но което аз все пак изпитвам при наличната ми информация: чувството за общо политическо безсилие. Това, което в момента става в Гърция, е нещо като сгъстен израз на това чувство.

Смелостта и тактическата изобретателност на прогресивните и антифашистки демонстранти са, разбира се, повод за ентусиазъм. Нещо повече, тези действия са абсолютно необходими. Но има ли нещо ново в тях? Съвсем не. Това са непроменливите черти на всяко истинско масово движение: егалитарност, масова демокрация, създаване на лозунги, сърцатост, бързина на реакциите... Всички тези неща сме ги виждали подети със същата – пропита от радост, но и от малко безпокойство – енергия през май 1968 във Франция. Видяхме ги дори съвсем наскоро на площад Тахрир в Египет. Всъщност, тези неща са били в действие още по времето на Спартак и на Томас Мюнцер. Пълният текст ...
Това интервю е публикувано за първи път в Гърция в Η Εποχη на 24 септември 2013 г., преди последвалите арести на членове на Златна Зора (Golden Dawn). Превод от гръцки на английски Елена Лоизиду. 
 
 
Йоанна Дрозу (ЙД): Според последни доказателства, Павлос Фисас е бил убит заради музиката си. Какво означава това?
 
Костас Дузинас (КД): Артистичното име на г-н Павлос Фисас беше Killah P(ast) [past (англ.) -  минало; б. пр.]. Той е, в този смисъл, един екзекутор: той унищожи миналото, за да можем да изградим бъдещето. Името на Павлос и убийството ме подсетиха за есето от известния текст „Относно понятието за история“ от Валтер Бенямин. Бенямин говори в това есе за ангела в една картина на художника Паул Клее наречена „Angelus Novus“. Фисас е новият ангел. Както хванатия в бурята ангел на Клее, обръщайки се назад, той вижда в миналото само купчини отломки, поражения , смърт, изгнаници. А бурята вее откъм Рая. Силата на бурята пречи на крилете на ангела да се затворят и го тласкат към бъдещето. „Наричаме тази буря Прогрес,“ пише Валтер Бенямин донякъде двусмислено. Нека да наречем Павлос Фисас ангел-мъченик. Аз използвам думата мъченик тук в нейното двойно значение: като свидетел и като някой, който се жертва. Нека неговата жертва бъде свидетел на предстоящото въстание.
Може би най-точната алегория за несвобода в либералната мисъл е тази, която изобразява окованото и обездвижено тяло на роб. Алегорията на окования роб обаче препраща към разбирането за “свободния” човек като подвижен субект. Подобно, един от основните принципи, които стоят зад осъществяването на “европейския проект”, а именно свободата на движение, съдържа в себе си идеологически натовареното разбиране за свобода, от една страна, а от друга, идеята, че движението е конститутивно за свободата.
Една от новините около последните протести е, че за пръв път коментатори от всички политически течения заявиха нещо, което май остана пропуснато и от протестиращите, и от контрапротестиращите. Именно: БСП не е лява партия. Или нека го кажа пак: от много повече от две десетилетия, БСП не е нищо друго освен олигархична партия, която служи на интересите на местния и глобалния капиталистически елит и изпълнява неолиберални реформи, разрушавайки настървено социални институции, създадени по времето на държавния социализъм. Наред с това, обаче, докато коментатори пак от всички политически течения често изразяват надежда за организирана нова левица, такава не се забелязва. Защо?  
 
Разбира се, можем да отдадем липсата на мотивация в организиране на нови политически структури и вляво, и вдясно на кризата на политическото представителство, която не е само българска, а е повсеместна. Засега от това в световен мащаб успяват да се възползват най-вече десни партии – например в Англия; социалдемократически партии на статуквото като във Франция; коалиции между двата типа като в Германия, поне до изборите; и нови популистки образувания като партията на Бепе Грило в Италия. И докато крайната десница напредва в много страни, особено в Източна Европа, а алтернативи на политическия спектър не се виждат, заслужава си да се зададе въпросът какво се случва с радикалната левица: на какво се дължи осезаемият й отказ от организирано действие в България? 
Пълният текст ...
8 септември. Националният празник на Македония. Правителството на Груевски току-що е гласувало ново рестриктивно законодателство относно аборта. Жените трябва да се превърнат в машини за изстрелване на бебета в социума. Средно на всеки три месеца Грувески и неговите йеродякони водят кампания срещи „педерите” и „шиптарите”. Нацията умира, виновни има. 

8 септември. Центърът на Скопие. В билбордите и градската среда наоколо преобладава розовият цвят. На фона на гигантомахията, струяща от проекта „Скопие 2014”, вече всичко се отличава лесно. Количествата скулптури – особено конете, тези подопечени на нацията, прочее някак по селски-свенливо полунадарени с пенис  - влизат в сериозно количествено съревнование с бездомниците по улиците. Нацията умира, бездомниците също. 
Пълният текст ...
Report from our Summer School “Between (post)Socialism and (neo)Liberalism”, at the fridge & Haspel in Sofia

This July in Sofia, an event entitled Eastern Europe: Between (post)Socialism and (neo)Liberalism. Ideologies, practices, resistances was hosted by New Left Perspectives and Social Center Haspel and supported by the Rosa Luxemburg Stiftung. The goal of the event was to continue the transnational collaboration between radical activists and academics within Eastern Europe that was started during two previous summer schools in 2011 and 2012 in Budapest. Пълният текст ...