cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

 Снимка Martin Fisch/flickrВсяка година петдесет и няколко годишните Камен и Лиляна прекарват по около шест месеца в бране на зеленчуци в Англия. За двамата земеделски работници карантината, наложена от коронавируса, не е причина да си останат у дома.

Пълният текст ...
Втората част на скорошната статия от американския философ, посветена на радикалната критика, която Хегел отправя към капитализма като системно уязвяващ човешкото достойнство. Пълният текст ...
Георги Маринов, научен сътрудник в катедра Генетика на Станфордския университет и автор на добилата голяма популярност обзорна статия за пандемията „Коронавирусни размишления“, отговори на няколко въпроса от екипа на КОИ, които Жана Цонева му зададе.
Пълният текст ...

 

 Sheffield's Women of Steel, Flickr: Tim Dennell


Кризата с коронавируса разкрива, че едно друго общество е възможно. Но е спорно дали при сегашните условия то ще бъде по-добро.

Пълният текст ...

Големият американски философ за това как Хегел изненадващо може да ни помогне да осмислим противоречията на капитализма днес – отвъд материалните неравенства към проблема за човешкото достойнство.

Пълният текст ...
Синдикатите протестират с искане Дженерал Електрик да върне съкратени работници, за да произвеждат апарати за обдишване.Води ли светът война с коронавируса?

Преди месец, Си Дзинпин нарече китайските усилия по овладяването на епидемията „народна война“; миналата седмица Доналд Тръмп се обяви за „военновременен президент“, а Еманюел Макрон заяви, че Франция води „война“ с COVID-19. Докато световният отговор на пандемията набира сила, реториката на военната мобилизация е повсеместна. В Италия, най-тежко засегнатата страна в Европа, антивирусният цар [1] призова страната да се „въоръжи с военно-икономически мерки“, за да се изправи срещу болестта.

Покрай глобалната финансова криза от 2008 г. на законодателите им хареса да ползват военен жаргон, за да описват усилията си по стабилизация, използвайки фигури на речта като „голямата базука“ и „шок и ужас“. Но всеобхватният характер на световната реакция срещу коронавируса прави метафората за военната икономика още по-уместна днес. Понастоящем правителствата трябва да управляват критичното положение, в което се намира общественото здравеопазване, докато централните банки се опитват да успокоят финансовите пазари, въоръжените сили строят болници, а движението на гражданите е ограничено заради спазването на социална дистанция.

Но по какъв начин военната икономика ни помага да разберем битката срещу коронавируса? Понятието препраща към различни неща: производителност, жертва, реформа, солидарност и изобретателност. В някои сфери не е уместно да мислим за глобалната пандемия като за война. В други отношения обаче е време западните правителства да преминат отвъд употребата на военна реторика. Историята на военните икономики от XX век ни предава важни уроци, от които политиците днес трябва да се поучат.

Пълният текст ...


Интервю на биологa Роб Уолъс за индийското сп. Jabardakhal.
Пълният текст ...

 

Франко Берарди – Бифо продължава да щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.Първа част от дневника на Бифо – тук.

Пълният текст ...

Като потенциални носители на вируса, ние самите сме това, от което всички като нас са ужасени. Страхът, другият, животното: някои ирационални страни на епидемията.

Пълният текст ...
Предложение за социално-икономически мерки във връзка с епидемията от коронавирус COVID-19 на коалиция организации, изпратено до Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България. Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile