cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик ДжеймисънНито жив, нито мъртъв, нито дори просто инертен, вирусът е лош враг. Как да се изправим срещу него?

 

Пълният текст ...Учените проследиха пътя на SARS-CoV-2 до приемник – диво животно, но трябва да обърнем внимание и на промишленото животновъдство.


Откъде дойде вирусът, причинил настоящата пандемия? Как стигна до пазарa за храни в китайския град Ухан, откъдето се смята, че е прескочил у хората? Отговорите на тези въпроси постепенно се натрупват и историята, която разказват, не е приятна за четене.

Пълният текст ...

„Работническата солидарност няма граници“ – стенопис от Майк Алевиц Пандемията от коронавирус ни подтиква да преосмислим здравната си политика като цяло. По-конкретно, отново сме принудени да се изправим пред объркващата връзка между държавата, господстващите обществени отношения и общественото здраве.

Пълният текст ...

В условията на глобална пандемия, достъпността на тестовете зависи от много фактори: политически, регулаторни, пазарни. Тя също така е и въпрос на ресурси: финансови и научни. 

Пълният текст ...


От 90-те години насам вярата в „пазара“ беше безспорна. А днес дори пазаруването се превърна в престъпление срещу обществото.


Тоталното спиране на всичко заради коронавируса е може би най-забележителното прекъсване на обикновения живот в съвременната история. За вируса се говори като за война, навявайки спомени за прекъсването на нормалността през 1914 и 1939 г. Но за разлика от войната, настоящият момент не изисква мобилизация, а демобилизация. Докато болниците са в пълна готовност, повечето от нас седят затворени по домовете си. Умишлено предизвикваме една от най-тежките рецесии, виждани някога. Така забиваме пирон в ковчега на едно от най-изтъканите клишета от края на 20-ти век: „Икономиката, глупако!“

Преди мислихме, че знаем къде е горе и къде – долу. Господстващата идеология от края на студената война ни убеждаваше, че икономиката е основата, а останалото я следва. Икономическият успех на Запада посече комунизма. Икономиката триумфира не само над скърцащите комунистически диктатури, но и определи обхвата на политически-възможното в демокрациите. Да риташ срещу ръжена на глобализацията, настояваше Тони Блеър, беше толкова абсурдно, колкото да спориш със сезоните.
Пълният текст ...
Франко Берарди – Бифо щрихира спираловидния срив на социалния ред под въздействието на Ковид-19.


Ти си венецът на творението
и няма къде да отидеш.
(Jefferson Airplane)

„Думата на днешния ден е вирус. Грипният вирус може някога да е бил здрава белодробна клетка, но сега е паразитиращ организъм, който завладява и уврежда централната нервна система. Модерният човек е загубил възможността на тишината. Опитайте се да възпрете подвокалната реч; опитайте да постигнете десетсекундна вътрешна тишина. Ще се сблъскате с един съпротивляващ се организъм, който ви принуждава да говорите. Този организъм е думата.“
(Уилям Бъроуз, „Билетът, който експлодира“)
Пълният текст ...Настоящото изследване на английския историк Едуард Палмър Томпсън, публикувано през 1967 г., разкрива близките отношения между дисциплината и времето в периода на Индустриалната революция в Англия.

Пълният текст ...

ЛИПСВАЩАТА СОЦИАЛНА АЛТЕРНАТИВА В МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Позиция на инициативата Хората преди печалбите, вкл. Солидарна България и Колектив за обществени интервенции.

Пълният текст ...

Тайната на капитализма е, че няма сигурна връзка между усилия и възнаграждение. Съдбата ни е в ръцете на капитала. Но енергията да се придвижим към по-човечно общество все още зависи от солидарността на обикновените хора.

Пълният текст ...
Караваджо - Любовта побеждава всичко (детайл, 1602)


Еросът абсолютизира не тялото на Другия, а Другия като нещо повече от тяло. Отношение 
не просто отвъд властовите структури, а дори идентично със самото съзнание за способността ни да ги разрушим.
 

Налице са – както сега, така и в миналото – достатъчно поводи да оценим завидните мимикрични способности не само на десния интелектуален лагер, но и на дясната доктрина изобщо. Преди няколко седмици в българското виртуално пространство се появи нов бисер на ретроградната десничарска реторика, който ни говори колкото за цялата доктрина, толкова и за симптоматичното състояние, в което се намират регионалните ѝ апологети. Подобно на твърдия шанкър, като първичен симптом на сифилиса (с който - както става ясно от писанието на консервативния кръжок - няма как да се зарази нито авторът, нито обкръжението му), така и разглеждането на състоянието на света тук и сега като абсолютно чуждо на убежденията и доминацията на собствената им доктрина, е особен признак за клинично узряване. Но не в изказаното е проблемът, а в онова, което стои зад него и което ще се опитам да обгледам и изложа колкото е възможно по-сбито. Препратките и цитатите от текста ще се ограничат до необходимото за да експлицирам ако не късогледството, то поне мъждуканията на звездите, оставащи скрити за онези, чийто фокус винаги попада върху върха на носовете им.
Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile