cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик ДжеймисънНастоящото изследване на английския историк Едуард Палмър Томпсън, публикувано през 1967 г., разкрива близките отношения между дисциплината и времето в периода на Индустриалната революция в Англия.

Пълният текст ...

ЛИПСВАЩАТА СОЦИАЛНА АЛТЕРНАТИВА В МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Позиция на инициативата Хората преди печалбите, вкл. Солидарна България и Колектив за обществени интервенции.

Пълният текст ...

Тайната на капитализма е, че няма сигурна връзка между усилия и възнаграждение. Съдбата ни е в ръцете на капитала. Но енергията да се придвижим към по-човечно общество все още зависи от солидарността на обикновените хора.

Пълният текст ...
Караваджо - Любовта побеждава всичко (детайл, 1602)


Еросът абсолютизира не тялото на Другия, а Другия като нещо повече от тяло. Отношение 
не просто отвъд властовите структури, а дори идентично със самото съзнание за способността ни да ги разрушим.
 

Налице са – както сега, така и в миналото – достатъчно поводи да оценим завидните мимикрични способности не само на десния интелектуален лагер, но и на дясната доктрина изобщо. Преди няколко седмици в българското виртуално пространство се появи нов бисер на ретроградната десничарска реторика, който ни говори колкото за цялата доктрина, толкова и за симптоматичното състояние, в което се намират регионалните ѝ апологети. Подобно на твърдия шанкър, като първичен симптом на сифилиса (с който - както става ясно от писанието на консервативния кръжок - няма как да се зарази нито авторът, нито обкръжението му), така и разглеждането на състоянието на света тук и сега като абсолютно чуждо на убежденията и доминацията на собствената им доктрина, е особен признак за клинично узряване. Но не в изказаното е проблемът, а в онова, което стои зад него и което ще се опитам да обгледам и изложа колкото е възможно по-сбито. Препратките и цитатите от текста ще се ограничат до необходимото за да експлицирам ако не късогледството, то поне мъждуканията на звездите, оставащи скрити за онези, чийто фокус винаги попада върху върха на носовете им.
Пълният текст ...

Неда Денева и Стефан Кръстев. Сезонните работници в ол-инклузив туризма в България. София: КОИ, 2019.

Докладът анализира условията на труд, политиките и обществения дебат относно сезонните работници мигранти от трети страни в България. По-конкретно той изследва увеличаващия се брой украински мигранти, работещи в туристическия сектор на българското Черноморие. Във фокуса на доклада е ол-инклузив туризмът в големите курорти на северното крайбрежие, в регионите Варна и Добрич, където са съсредоточени много ол-инклузив хотели и където работят голяма част от украинските сезонни работници.

Файл за изтегляне на изследването:
pdf, онлайн издание, 27 стр.

(изтеглете оттук)

Но ние – трудовият народ от всички страни, искаме ли още дълго собственоръчно да затягаме веригите си?

Пълният текст ...

Предприемачите се съюзяват като военни организации срещу работниците в различните работодателски организации, чиито открито обявени цели са разработването на трудови правила, въвеждането на противостачни клаузи, потискането ръста на заплатите.

Пълният текст ...

Пролетарската революция ще може да си пробие път към пълна яснота и зрялост само постепенно, стъпка по стъпка, по голготския път на собствените си горчиви поуки, през поражения и победи.

Пълният текст ...

Целта на пролетариата трябва да бъде мир, който осигурява на всички народи благо и свобода – продължителен мир. Той може да се основава само върху революционната воля: върху победоносния подвиг на международния пролетариат, върху социалната революция.

Пълният текст ...
Радвам се, че медиите обърнаха внимание на кратките ми разсъждения в Туитър върху ситуацията във Франция - страната, в която избрах да живея, и която през последните няколко седмици се тресе от масови протести. Пълният текст ...
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile