cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън

Време за действие: превръщане на възмущението в политическа промяна

Както и в предишни исторически моменти, така и днес, сме свидетели на един европейски континент, който е затънал в неяснота. Докато мнозинството гледа с носталгия към изгубеното минало, за силните малцинства, без друг критерий освен собственото им оцеляване, натрупването на богатства е знамето, а безнаказаността на хоризонта им. Никога досега в Европа не е имало толкова хора изпълнени с недоволство от загубата на права и в същото време изправени пред толкова малко перспективи за насочване на недоволството към електорална възможност, която да ги развълнува, показвайки способност за представителство на афектираното мнозинство. Няма достатъчен капацитет за ефикасно управление и ангажираност с осъществяването на най-добрите възможности. За мнозина е нетърпим факта, че по време на най-дълбоката криза на системата от 1929 г. насам  силите, наричащи себе си прогресивни, демонстрират своята най-сериозна слабост, осъждайки  мнозинствата в нашите държави, на меланхолия, отчаяние и политическа депресия. Факт е, че сме преминавали и през по-тежки моменти, в които сме успявали да преодолеем трудностите. Защо сега да е различно?

 

Изборите за Европейски парламент са в момент на дълбока криза на легитимността на Европейския съюз. Изправени сме и пред най-сериозната загуба на легитимност на режима, който бе създаден с Конституцията от 1978 г. Движения на политическо възмущение като 15М установиха връзка с очевидната обществена воля – прекратяването на жертването на все повече права на олтара на пазарите, управлявани от спекулата и плячкосването. Безсилието и неизпълнението на отговорностите от страна на правителствата, съзнателната неспособност на управляващите политически партии, превръщането на парламентите в бюрократични органи без политическа правоспособност, както и объркаността на синдикатите изоставиха гражданите на произвола на съдбата. Така както и в много други държави състоянието на обърканост се употребява за превръщането на частните задължения в публични, за прехвърлянето към частни групировки на общите блага създавани с десетилетия и за насочването на последните оставащи публични средства за финансирането на тесни частни фирмени интереси. Намираме се пред преврат на финансовата държава срещу народите от южната част на Еврозоната. Управляващите разпродават на парче държавата и нашето бъдеще. Засилването на репресията (чрез най-авторитарните закони, увеличаването на глобите в контекста на икономическо обедняване и даже затрудненията при упражняване на гражданските и политическите права) довършва пейзажа доминиран от увеличението на социалното неравенство и все по засилено разграбване на природните ресурси. Песимизмът и пораженчеството не са никак изненадващи. От тях страдат хора на които обаче от друга страна им е нужна една еднинствена искра надежда, за да съумеят да се изплъзнат от капана на отчаянието.
 
Законите за гражданска сигурност, криминализиращи новите форми на протести от 15М, завръщането на репресията срещу правата на жените, ограничаването на демокрацията в месните политически сфери и засилването на контрола върху медиите, и съдебната система са насочени към създаването на сценарий, в който страхът убива демокрацията. Всичко това ни насочва към авторитарен режим, опакован в изборни процеси, но изпразнен от съдържание. Има ли значение, че 90% от населението, страдащо от тези политики не разполага с инструменти за създаването на по-светло бъдеще? Не е вярно обаче, че приемаме поражението. Въпреки всички опити, виждаме, че тази стена не е непреодолима и че отдолу е възможно обуздаването на ограничаването на демокрацията. Искаме политика, която да се върне на улицата, да говори с гласа на мнозинството, на което му е дошло до гуша. Искаме отговнорност от представителите ни, повече хоризонталност и прозрачност, завръщане към републиканските ценности на обществената нравственост и социална справедливост,  признаване на нашата многонационална и разнокултурна действителност. Изминаха десетилетия откакто желанието ни да взимаме свои собствени решения и да отговаряме на своите собствени въпроси не е било така силно. В името на собствената си егоистична печалба кастата ни води към пропаст. Единствено и само от гражданите е възможно да се намери разрешение така, както бяха установени закрилата на труда, защитата на семействата чрез осуетяване на изхвърлянето им на улицата за неплащане на месечните вноски за ипотека или гарантирането на обществените услуги са малки, но показателни победи. Обществената мобилизация, гражданското неподчинение и вярата в нашите собствени сили са крайно необходими, така както и изковаването на ключове, с които да бъдат отключени вратите, които днес се затварят чрез предоставянето на глас в институциите и поставянето на исканията на това социално мнозинството, което вече не се разпознава нито в този ЕС, нито в един корумпиран режим без възможност за възраждане.
 
В настоящите избори за Европейски парламент е необходима кандидатура, която да отговори на вълната на обществено възмущение, която удиви света. Доволни сме от възхода на левите сили, но съзнаваме, че е необходимо да се направи още нещо за поставяне в действие на промените, от които се нуждаем.  Време е за смелост и не бива да бъде позволено затварянето на вратата на възможността, която ангажираността на толкова добри хора отвори. Нуждаем се от единна кандидатура на разрив, оглавена от хора, които изразяват нови форми на взаимоотношение с политиката. Форми, които да представляват реална заплаха за двупартийния режим на PP и PSOE, който похити нашата демокрация. Една кандидатура, която да прибави към способността за управление на публичното, способността да ангажира мнозинството в конфигурацията на собствено ни бъдеще.  Една кандидатура, която да даде отговор на младежта, която бива подканвана да изостави отново държавата си, на работниците, които с всеки изминал ден виждат как правата им биват ограничавани, на жените, на които им се налага да отстояват очевидното, на възрастните хора, на които изглежда не им е било достатъчно да се борят и трудят цял живот. Кандидатура, която да дойде от вече овладените пространства и която да успее да преодолее настоящата парализа. Кандидатура, която да действа в посока на превръщането на песимизма в оптимизъм и недоволството в обществена воля за промяна и демократично начало.
 
1.            Кандидатура за възстановяване на обществения суверенитет – гражданите да са тези, които решават, а не егоистичното малцинство, което ни доведе до тук. На първо място са нуждите на хората. Икономическата аскетичност и бюджетните съкращения давят икономиката и живота ни. Необходимо е Чл. 135 от Конституцията на Испания да бъде отменен и да бъде установен мораториум с цел осъществяването на гражданска ревизия на дълга, която да определи кои негови части се оказват нелегитимни – нелегитимните задължения да не се плащат. Нужна е алтернативна политика, която да установи данък върху финансовите транзакции и контрол върху движението на капитали, както и да национализира частните банки. Администрацията, която в страната ни изпълнява рецептите за аскетичност е доказателство за безполезността им за разрешаването на проблемите на хората. Искаме  кандидатура, която да се противопостави на съкращенията, които в името на аскетичността биват осъществявани от правителството на PP на национално ниво, но също и от PSOE и други политически партии в отделните автономни области. Искаме една справедлива Европа на правата и демокрацията, а не на плячкосването и пренебрежението към народите.
 
2.            Кандидатура, която от правителствата в услуга на еднопроцентовото малцинство да изиска реална демокрация, основаваща се на суверенитета на народа и на неговото право свободно и солидарно да решава бъдещето си. Демократите не се страхуваме от демокрацията; очаровани сме от факта, че шотландците или каталунците могат да изразят желанията си и да решат какво бъдеще искат. По тази причина подкрепяме провеждането на допитването, което ще се проведе в Каталуня на 9ти ноември.
 
3.            Кандидатура, която да защитава достойни заплати и пенсии; прогресивна данъчна система, за да плащат онези, които имат повече; която да преследва данъчните измами; която да не позволи уволнения в печеливши фирми; която да заложи на разпределението на труда, като включи домашния труд и незаплатените грижи. Защитата на достойните трудови условия за младите, които се оказват осъдени на вечна несигурност или изгнаничество е от фундаментално значение.
 
4.            Кандидатура, която да отстоява правото на достойно жилище. Необходимо е стимулирането на изграждането на обществен резерв от жилища, както и на достойна и сигурна система за социален наем. Слагането на край на човешките трагедии, предизвикани от насилственото прогонване от дома поради неплатени ипотечни вноски е възможно и необходимо чрез тяхното парализиране и чрез приемането на реатроактивно връчване, така както изисква Платформата на засегнатите от ипотеката.
 
5.            Кандидатура, която да отхвърли приватизацията на обществените блага и услуги: образование, здравна система, правосъдие, транспорт, достъп до информация, жилища или култура; която да защити връщането им в публичната сфера, както и тяхното демократично управление. Тъй като представляват права е необходимо да се намират под обществен контрол. Кандидатура, която да защитава радикалната демокрация, в която обвързващите референдуми и гражданската законодателна инициатива да се превърнат в определяща част на новия законов ред, създаден след един конституиращ процес.
 
6.            Кандидатура, която да се противопостави на мачистката агресия и да защити правата на жените върху собствените им тела и като така правото им да решават дали искат да прекратят или не бременността; която да защити и свободата на сексуална ориентация и идентичност срещу всякакви форми на дискриминация и хомофобия. Кандидатура за недосегаемото право да бъдеш и обичаш както искаш.
 
7.            Кандидатура, която да заложи на промяната на начина на производство, като го постави в услуга на хората чрез екологична модернизация на икономиката, национализация и социализация на енергийните компании и установяването на хранителна независимост.
 
8.            Кандидатура, която да защити правото на гражданство за всички и която да изиска отменянето на законите за статута на чужденците. Кандидатура за една държава, в която всички сме граждани и никой не е невидим и жертва на свръхексплоатация, преследване или маргинализация от страна на конституционната ксенофобия. 
 
9.            Кандидатура, която да отхвърли военните намеси, която да постави въпроса за излизане от НАТО и която да е твърда защитничка на солидарните взаимоотношения между народите.

10.         Кандидатура, която да е резултат от отворен процес на участие на гражданите при създаването на своята политическа програма и списък на кандидатите, която да се основава на критерии за участие на обществени, политически или културни активисти, при ротация на длъжностите и доходи еквивалентни на средната заплата. Кандидатура с ангажимент за прозрачност и отчетност, чиито средства да са независими от частни банки и лобита. 
 
Тези, които подписваме настоящия манифест сме убедени, че сега е момента да се направи стъпка напред и че при тази стъпка ще се срещнем с много други. Тези отгоре ни убеждават, че не може да се направи нищо освен да се примирим или, в най-добрия случай, да изберем между вечните цветове. Ние вярваме, че не е време да се откажем, а да действаме и да се сплотим чрез предоставянето на инструменти на недоволството и на желанието за промяна. Улицата настойчиво повтаря „Възможно е“ и ние казваме: "Podemos" („Можем“)

Превод от испански: Венета Медарова
 
 
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile