cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Една неделна сутрин наскоро, докато си пиех кафето и разцъквах каналите, имах удоволствието да попадна на някакъв сутрешен блок. Някакъв журналист – експерт по извънземни ни обясни, че е съществуването на извънземни е „научно доказано“. Пригласяше му някакъв професор, който обясни, че съществуването на секретен полигон в САЩ доказва, че американското правителство е получило технологии от извънземните срещу правото извънземните да си правят експерименти с американски граждани. Правенето на експерименти с по-нисши видове било нормално, каза професорът, само не било ясно и будело възмущение, че това се пази в тайна. Ухилена като медена питчица, елегантно облечена водеща се радваше на тия разкрития. Тук някъде реших, че съм получил сутрешната си доза кафе и безумия и влязох да си взема душ.

Когато излязох същата позитивно настроена водеща с вкус завършваше беседа с Волен Сидеров. Сидеров обясняваше как Западът ни е превърнал в своя колония, за да може ЕРП-тата, супермаркетите, канадците, които ще вадят злато до Крумовград, другите, които вадят мед в Пирдоп и прочие западни корпорации да ограбват България. Водещата обаче беше подготвена (види се и тя е намазала от свещените знания на извънземните!) и го попита той дали не се ползва от благата на Запада, каквито според нея били колите и телевизорите (те Запада сигурно от извънземните са ги взели срещу няколко мъченика на научно-техническия прогрес, с които извънземните са си правили експерименти). На това Сидеров отговори, че би предпочел да ползва родни телевизори и коли, ама Западът целенасочено закрил конкурентните му производства тук, за да умори българите. Усмихнатата и елегантна водеща обаче не се даваше и му обясни, че напротив – България именно благодарение на помощите на Запада оцелява и благодарение на него е свободна, а колония е била преди – на СССР. Сидеров пък каза, че преди си било много хубаво като сме били с руснаците, щото сме препродавали нефта им.

А усмихнатите, красиви и елегантни хора се чудят какви са тия глупави и грозни хора, дето гласуват за Сидеров и не може ли някак да им забраним да гласуват, щом са толкоз прости. Или пък да ги вземат извънземните, да си правят експерименти с тях, а на нас да ни дават високите достижения на цивилизацията (сред които на първо място са колите и телевизорите)! Докато Волен Сидеров е единственият, който публично казва, че царят е гол, че корпорациите ни ограбват от всичко човешко, за да могат после да продадат евтини заместители за него на отбрани клиенти и че унищожават природата, ще му се разминават всичките му свинщини. Нямам високо мнение за българските партии, но все пак е удивително, че нито една друга, включително смятаните от себе си и елегантните и самоуверени журналисти за леви, не вижда проблем в отравянето на няколко квадратни километра хубава природа и унищожаването на ценни исторически паметници срещу жълти стотинки с цел да се добие злато за дрънкулки; няма проблем и в това естествен монопол да е частен; или в това, че тук се извършва само мръсната и нискодоходна част от преработката на медната руда, а печелившата и създаваща висококвалифицирани и платени работни места е ликвидирана (Изреждам само проблемите, за които чух Сидеров да споменава без този за търговските вериги, по него поне в последния парламент имаше някакъв дебат. Тук дори не става въпрос за някакви собствено радикални искания!). Елегантните и самоуверени хора също не виждат проблем – нека се мъчат там селяните по Пирдоп и Крумовград, те са нисши и прости и освен за експерименти за друго не стават!

Отвъд успешната си търговия със соцносталгия, Сидеров е и единственият, който казва нещо много важно за соца – че проблемът при него не е национален или цивилизационен, не е някакво господство на Руснаци над Българи или на ирационалната, тъмна Азия над просветената и човеколюбива Европа, а на партийни елити над обикновени хора, както в СССР, така и в България (е, не казва и баш това, уви!). Сидеров обаче упорито отказва да види по този начин и съвремието ни - днес ни ограбвал Западът. А обикновените хора, населяващи тоя Запад плюскат заграбеното от нас и потриват лапи. Корпорациите ни грабят защото са западни или безродни слуги на Запада (те на Запад не грабят!). Или защото управителите на тези компании са педераси или неверници, или расово нечисти, или зли извънземни; или добри извънземни, които справедливо наказват злите и глупави маси и награждават малцината красиви и умни. Надали ще да е просто, защото без значение дали са от запад, изток или са родни се стремят да си максимизират печалбата! Волен Сидеров и намазаните, позитивни и добре усвоили свещеното знание журналистчета, които го интервюират, ни предлагат огледално обърнати образи на една и съща фантасмагорична приказка. Благодарение на това те успяват да паразитират едни от други.

И, ако хората на запад (или където и да било другаде) биват грабени по-малко от нас, то не е защото техните политици или бизнесмени са някак по-честни, добронамерени и цивилизовани, нито е защото са (или не са) хора-гущери или извънземни, дори не е и защото са по-красиви и елегантни, а е защото хората са се преборили за това с протести, стачки, бунтове, със солидарност помежду си. А ние дори след протестите от последната година и половина, които, макар и да не бяха кой знае какво, постигнаха известни успехи (а, ако през последната година бяха издигнати някакви съдържателни искания отвъд „Да се махат тия, та да дойдат нашите!“, може би можеше да се постигне и повече), решихме, че сме се уморили: „Докога ще трябва да протестираме? Докога ще трябва ние, обикновените граждани, да се занимаваме с политика вместо да си гледаме живота?“ Ами, докато все още ни се иска да живеем в демокрация. Ако ни е омръзнала още преди да е почнала, да си назначаваме Волен (или Радан, все тая) за нов Бай Тошо и да се свършва с тая мъка!
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile