cs go crosshair
Нови Леви Перспективи
"По-лесно е да си представяш края на света, отколкото края на капитализма." Фредрик Джеймисън
Източник: Lasting Future
Снимка: Луиза Гулиамаки
От началото на септември в гръцките университети се води война против масовите съкращения на административни служители. Като част от драконовите строги условия на споразумението за спасителния план с Тройката (ЕС-МВФ-ЕЦБ), гръцкото правителство беше принудено да намали броя на заетите в обществения сектор. Част от този процес са и т. нар.  схеми за мобилност, които гласят, че държавните служители и тези в обществения сектор няколко месеца ще получават 75% от своята заплата (незачитане на договори) и след това или ще бъдат назначени на друга длъжност (“мобилност”), или ще бъдат съкратени. Отпускането на заема от Тройката зависи от достигането на определен брой служители, чиито договори не се зачитат, и определен брой съкращения.

Гръцките университети също са включени в този процес, въпреки че са известни с това, че в тях има недостиг на персонал. Повече от 1300 университетски служители (административен персонал, охрана и т.н.) ще получават по-ниски заплати, а повече от половината от тях са изправени пред евентуално съкращение. Двата най-стари университета в Гърция, Атинският университет и Националният технически университет, пострадаха най-тежко. Например, Атинският университет ще изгуби 498 от общо 1337 служители на технически и административни длъжности. Цели катедри, като например катедрите по физика, химия, информатика и комуникации, ще останат без нито един административен служител.

Тези съкращения ще осакатят университетите и те вече няма да могат да функционират нормално. Катедрите ще останат без администрация. В библиотеките няма да има библиотекари. Университетските сгради ще останат без охрана по входовете.  Изследователски проекти вече няма да бъдат финансирани, тъй като няма да има кой да обработва заявленията.

Съкращенията следват продължилото вече три години намаляване на бюджетите (някои университети трудно плащат сметите си за ток), намаляването на финансирането за асоциираните членове на академичния състав, удължаването на периода (повече от три години) за назначаване на пълноправни членове, както и принудителното закриване на катедри. Тази атака срещу университета се случва след прилагането на агресивни неолиберални реформи, които драстично ограничиха студентското участие и подкопаха демократичните процедури в гръцките университети в съответствие с “Болонския процес”.

Реакцията на синдикатите на университетските административни служители беше да свикат масови стачки. Атинският университет и Националният технически университет са затворени от началото на септември и затова не се провеждат изпити и курсове, а записването е невъзможно. Продължителни стачки има и в други университети, засегнати от незачитането на договорите и съкращенията.

Гръцкото правителство се опита да използва студентите, за да окаже натиск върху синдикатите. Студентските синдикати обаче призоваха към масови окупации на университетските сгради в подкрепа на стачкуващите служители и против онова, което те разглеждат като унищожаването и потенциалната приватизация на висшето образование. Синдикатите на университетските преподаватели също организират продължителни стачки.

Министерството на образованието предприе крайни авторитарни и дисциплинарни санкции. То наложи дисциплинарни санкции (с опасност за евентуални съкращения) на 278 служители, които отказаха да участват в процеса на подбор за незачитането на договорите, позовавайки се на правото си да не участват в административния процес, когато стачкуват. Правителството заведе дело, което изисква стачките да бъдат обявени за незаконни. Въпреки това, синдикатите не се подчиняват на съдебната заповед. Правителството дори обяви, че ще изпрати жандармеристи, които да отворят университетите.

Единствените съюзници на правителството са студентските организации на партия Нова демокрация, които се опитаха, неуспешно, да лансират движението “Отворени университети” и университетските съвети: нови олигархични управителни органи, въведени като част от последната вълна неолиберални реформи.

Обявяването на предварителните списъци със служители, чиито договори няма да бъдат спазени, накара всички да осъзнаят, че практически ще е невъзможно университетите да функционират нормално. Членовете на академичните съвети на Атинския университет и Аристотеловия университет в Солун подадоха оставките си в знак на протест. Студентите продължават да окупират.

Тази битка се нуждае от цялата възможна подкрепа!

Превод от английски: Мадлен Николова
Joomla SEF URLs by Artio
canlı bahis siteleri
instagram web viewer instagram profile